

BRUSNICA VŇAŤ+LIST (Vaccinium vitis-idaea) - bylina
Siahodlhý latinský názov Vaccinium vitis-idaea patrí stálezelenému kríku, ktorému vďaka jeho plodom nepovie nikto inak ako brusnica. A hoci sa všade hovorí práve o týchto červených guličkách, vedzte, že aj listy s vňaťou majú nášmu organizmu čo ponúknuť.
Zloženie
Brusnica (vňať s listami) 100%Pôvod byliny
Samotný preklad latinského pomenovania napovedá, že brusnica obyčajná je plazivý ker menšieho vzrastu. Tmavo zelené oválne listy si uchováva po celý rok a vydrží aj silné mrazy. Preto patrí medzi obľúbené rastliny u severských národov naprieč celým svetom. Plody tu slúžia ako dôležitý zdroj vitamínov a stopových prvkov, popíjaním odvaru z listov potom odháňajú najrôznejšie neduhy.
Brusnica obyčajná nie je príliš náročná na množstvo živín v pôde. Nájdete ju v horských oblastiach, lesoch aj vresoviskách po celom miernom pásme severnej pologule. Červeno sfarbené plody dozrievajú v neskorom lete. Kvety sú zvončekovité s krásne bielym až ružovkastým odtieňom.
Kým z bobúľ Vaccinium vitis-idaea sa vyrábajú najčastejšie príjemne nakyslé sirupy a marmelády, vňať s listami je využívaná len na účely ľudového liečiteľstva. Celá rastlina obsahuje okrem spomínaných vitamínov A, B, C a E aj veľké množstvo antioxidantov. Sušená a rezaná vňať si navyše zachováva tiež vysoký podiel horčíka.
Možno z nej pripraviť jednoduchý nálev či ju môžete pridať do iných bylinných zmesí. Odvar by sa však nemal užívať dlhodobo, preto po niekoľkých týždňoch odporúčame prestávku. Ľudia s chorobami pečene, malé deti a tehotné či dojčiace ženy by mali konzumáciu konzultovať s lekárom.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Brusnicu zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 2 čajové lyžičky na 250ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOTVIČNÍK VŇAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina

MALINOVNÍK LIST - bylina
