

Ceylon FBOPEXSP Golden Tips - čierny čaj
Milovníkom skutočných čiernych čajov, takých, ktoré sú chuťovo naozaj mnohovrstevnaté, Ceylon FBOPEXSP Golden Tips úplne učaruje. Je tak akurát sladký, milo pikantný a sviežo kyselkavý. Pochádza z oblasti, v ktorej na čajové plantáže narazíte rovnako často ako na sochy a Budhu. Kandy je skrátka región čaju zasľúbený. A jeho produkcia má medzi čajomilcami skvelé meno.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Ceylon FBOPEXSP Golden Tips poskytuje po zaliatí horúcou vodou nálev nádherne temný a príjemne aromatický. Patrí k tým, ktoré budete chcieť degustovať znova a znova, pretože v jeho chuti objavíte vždy niečo interesantné. Na prvé ochutnanie pocítite sladkastosť a pikantnosť, vzadu na poschodí sa rozleje ľahká kyselkavosť. Ďalšie nálevy budú jemnejšie, možno trochu ovocné.
Pôvod čaju
Prvé čajovníky boli na Srí Lanke vysadené práve v regióne Kandy. Je teda zrejmé, že miestni ľudia k nim majú hlboký vzťah a považujú ich za súčasť svojej kultúry. Stalo sa tak v roku 1867, po „veľkej kávovej katastrofe“, počas ktorej postihla plantáže kávovníkov hubová choroba. Ich miesto zaujala nová plodina - čajovník čínsky (Camellia sinensis).
Skoršie sídlo sinhálskych kráľov prístupné iba cez horské priesmyky sa stalo doslova hlavným mestom srílanského čaju. Čajovníky pokrývajú kopce s nadmorskou výškou medzi 650 a 1 300 metrami, klíma je vlhká a ovplyvnená juhozápadnými monzúnovými vetrami. Priemerné ročné teploty sa pohybujú okolo 18 ⁰C, za suchšiu časť roka je považované obdobie od januára do apríla. Medzi májom a júlom a od októbra do decembra prichádzajú časté monzúny. Pokiaľ vás zaujíma niečo viac o čajoch Srí Lanky, prečítajte si náš článok v Magazíne.
V regióne Kandy žnú čaj od januára do apríla, kedy sú dni jasné a chladné. Na plantáže vyrážajú najčastejšie ženy. Denne môžu zožať až 20 kilogramov čajových lístkov, ktoré hneď po našklbaní prevážajú robotníci do spracovateľských závodov. Tam sa necháva čaj zavädnúť, potom je buď ručne, alebo strojovo zvinovaný a valcovaný. Vďaka tomu sa v listoch uvoľní bunková šťava a rozbehne sa proces fermentácie. Na takzvané riadené kvasenie musí dohliadať skúsená osoba. Sleduje teplotu čaju, farbu, vôňu aj vlhkosť. Určiť správny okamih na ukončenie fermentácie vyžaduje veľkú dávku praxe. Na tejto fáze totiž najviac záleží, ako bude čaj chutiť, voňať aj vyzerať. Nakoniec musia byť lístky usušené, vytriedené, zvážené a zabalené.
Ešte krátko rozoberme názov čaju. Golden Tips odkazuje na zlatisté púčiky, z ktorých je vyrobený a vďaka ktorým má jemnú chuť. Skratka FBOPEXSP opisuje Fine Broken Orange Pekoe Extra Special, čo znamená, že ide o čaj mimoriadnej kvality.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - čierny čaj
