

China Guangxi Gongfu BIO - čierny čaj
Ak hľadáte čierny čaj, ktorý vás ráno naladí a na obed poteší, máte ho pred sebou. A ešte v BIO kvalite. Z čínskeho regiónu Guizhou sme priviezli lístky, z ktorých pripravíte nápoj príjemne sladký, jemný a v závere ovocne hravý. Výnimočnú kvalitu China Guangxi Gongfu BIO oceňujú čajomilci od Ameriky po Austráliu. Pridajte sa k nim!
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
China Guangxi Gongfu BIO dáva nápoj mahagónovej až červenkastej farby. Jeho chuť je jemná, ľahká, sladká a pritom hlboká, v závere ovocne hravá. Ide o čierny čaj s minimálnou trpkosťou, takže si ho vychutnáte kedykoľvek počas dňa.
Tento čaj obsahuje veľmi málo trieslovín, výborný je s prírodným cukrom alebo medom.
Pôvod čaju
Čína je najväčším producentom čaju na svete, veď práve tu má podľa legiend svoj pôvod. Už v knihe The Classic of Tea z obdobia 618-907 nášho letopočtu sa (zelený) čaj spomína, v roku 1211 dokonca mních Eisai popísal, ako môže konzumácia zeleného čaju ovplyvniť ľudské zdravie. Je teda zrejmé, že v Číne je čaj každodennou súčasťou života a predmetom tradičných rituálov. Rovnako ako zelený, aj čierny čaj pochádza z Číny, hovoria mu hong cha a rozlišujú tri hlavné typy: Xiao Zhong, Broken a Gong Fu. Označenie Gong Fu, ktoré sa objavuje aj pri tomto čaji, odkazuje na fakt, že na jeho výrobu je potrebné väčšie úsilie a starostlivosť a na jeho vychutnanie dostatok času.
Pokiaľ ide o miesto, z ktorého China Guangxi Gongfu BIO pochádza, potom môžeme uviesť, že ide o vnútrozemskú provinciu na juhozápade Číny. Je veľmi bohatá na prírodné zdroje. Hory provincie Guizhou sú považované za miesto s obrovskou biodiverzitou, tamojšie jazerá poskytujú zimovisko vzácnym vtákom, lesy obývajú ohrození obojživelníci. Klíma je vlhká, subtropická, priemerné ročné teploty sa pohybujú medzi 10 a 20 ⁰C. Rovnako ako iné miesta v Číne, aj Guizhou sa stretáva s častými suchami a nedostatkom vody. Čínski poľnohospodári preto pracujú na vývoji technológií, ktoré oblasti zaistia dostatok vlahy.
Čajovníky sú v Guizhou pestované veľmi často bez použitia priemyselne vyrábaných hnojív a ošetrujúcich prípravkov. Rovnako tak to bolo v prípade China Guangxi Gongfu BIO.
Proces výroby čierneho čaju je v Číne založený na tradičných postupoch. Čajové lístky trhajú robotníci prevažne ručne, aby vybrali skutočne len pár mladých listov a púčiky. Nechajú ich krátko zavädnúť rozložené na veľkých platoch a potom ich sušia prúdiacim vzduchom. Takto pripravený materiál zvinujú alebo valcujú do požadovaného tvaru. Najdôležitejším krokom je fermentácia, počas ktorej dochádza k oxidácii bunkovej šťavy a zmene farby, vône aj chute čaju. Skvasené listy je nakoniec potrebné po dobu niekoľkých hodín sušiť. Akonáhle je dosiahnuté požadovanej vlastnosti, putuje čaj k roztriedeniu, váženiu a baleniu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GOLDEN YUNNAN SUPERIOR BIO - čierny čaj

YUNNAN BLACK MAO FENG - čierny čaj
