

CHINA JADE SNOW - zelený čaj
Krásne veľké listy, mnoho bielych tipsov, ľahká chuť plná marhúľ. Jeden z najobľúbenejších čínskych zelených čajov je pomenovaný po najjužnejším ľadovci na severnej pologuli. A má s ním spoločné viac než len meno. Čajoznalcom môže svojou nežnosťou pripomenúť biely čaj, pripravíte z neho vynikajúci ice tea, jeho lístky vyzerajú ako zasnežené hory. A pozor: Bol vyrobený výhradne ručne!
Zloženie
Zelený čaj CHINA JADE SNOWNálev a chuť čaju
Zelený čaj China Jade Snow dáva svetlo žltý nálev voňajúci veľmi mierne a ovocno príťažlivo. Chuť možno opísať ako živú, svieža, čerstvú, v závere ľúbezne marhuľovou.
Pôvod čaju
Čaj z hornatej oblasti ležiacej na juhu Číny spoznáte ako podľa skutočne nádherných veľkých listov s bielym ochmýřením, tak podľa typickej marhuľovej chute. Určite si ho zapamätajte. Je totiž radený medzi veľmi populárne zelené čaje a nebýva úplne vždy dostupný.
Yunnan, ako sa provincia, odkiaľ China Jade Snow pochádza, menuje, patrí k turisticky najatraktívnejším častiam krajiny. Pretekajú ním tri veľké rieky, je obdarený krasovou oblasťou, vysokými horami, hlbokými roklinami aj neuveriteľne pestrú faunou a flórou. Členitý terén Junnanu poskytuje iba obmedzené príležitosti na pestovanie poľnohospodárskych plodín, ale subtropické vlhké podnebie vyššej nadmorskej výšky niektorým vyložene vyhovuje. Ako napríklad čajovníkom.
Čajovníky čínske (Camellia sinensis) sú kríky z južnej a juhovýchodnej Číny priamo pochádzajúce. Prvé písomné zmienky o čaji sa datujú do 3. storočia pred našim letopočtom. Čajovníky sú rastliny vždyzelené, s kožovitými kopijovitými listami, na ktorých spodnej strane sa vyskytujú hebké biele chĺpky. Najviac ich mávajú čerstvo rozvinuté púčiky, takzvané tipsy. Práve ony sú zbierané za účelom výroby velejemných zelených a bielych čajov. Čajovníky kvitnú bielo na jeseň a v zime.
V prípade China Jade Snow bola úroda aj výroba čaju vykonaná bez výhrad ručne. Mladé a krehké čajové lístky Škubal ruky miestnych žien. Nechali ich krátku chvíľu zavädnúť a odovzdali mužom, ktorí v čajových záhradách zvyčajne zodpovedajú za spracovanie čaju. Aby bola zastavená prirodzená fermentácia, ktorá sa okamžite po odtrhnutie listu z kríka spustí, musí byť čaj krátko a opakovane prehrievaný. Ďalším výrobným krokom je prekladanie (veľmi decentné), sušenie a triedenie.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

LUNG CHING - DRAČIA STUDŇA - zelený čaj

JAPONSKÁ SENCHA MAKOTO - zelený čaj
