

CHINA MATCHA BIO 40 g
Matcha nie je len trendy nápoj posledného desaťročia. Jej história siaha do čínskej dynastie Tang. Kto si zelený čajový púder chce vychutnať podľa tradícií, potrebuje dostatok času. Len tak sa dočká harmónie, rešpektu, čistoty a kľudu, aký prináša starodávny čajový rituál. Napriek tomu je Matcha skvelá aj pre uponáhľancov. Antioxidanty a vitamíny im odovzdá aj ako súčasť smoothie, dezertov alebo kaší.
Zloženie
Zelený čaj Matcha China 100%Nálev a chuť čaju
China Matcha BIO chutí mierne nasládlo a prírodne zemito. Jej vôňa je podobná, trávová. Po našľahaní v horúcej vode dáva nápoj tmavšej zelenej farby.
Pôvod čaju
Kto niekedy venoval trochu pozornosti čínskym zeleným čajom, musel si všimnúť, že veľmi často pochádzajú z provincie Zhejiang. Oblasť ležiaca na východnom pobreží zeme je najväčším čínskym producentom zelených čajov. Vyváža ho do 60 štátov.
Veľkú zásluhu na skvelých vlastnostiach tamojších čajových lístkov majú samozrejme klimatické podmienky čajových záhrad. Celých 70 percent rozlohy Zhejiangu pokrývajú kopce, a práve na ich úpätiach sa čajovníkom čínskym darí najlepšie. Zimy bývajú krátke, ale chladné, leto je daždivé, vlhké, dlhé a horúce.
Dočítali sme sa, že Zhejiang je pre Číňanov synonymom uvoľnenej elegancie, bujnej vegetácie a vysokej kultivovanosti. Presne taký je miestny čaj. Kultivovaný a elegantný aj nespútaný zároveň. Matcha zo Zhejiangu dostala maximálnu starostlivoť, ako je už vlastne zvykom. Čajovníky sú totiž pestované v režime organického poľnohospodárstva, zbierané výhradne ručne a ich lístky spracovávané tradičným postupom.
Výroba Matchi vlastne začína ešte niekoľko týždňov pred zberom, kedy robotníci natiahnu nad plantážami trstinové rohože. Čajovníky v pološere zvýšia produkciu chlorofylu a antioxidantov a lístky získajú sýtejšiu farbu aj výraznejšiu chuť. Akonáhle sú pozbierané, naparujú sa, aby bola zastavena oxidácia enzýmov. Potom sa čaj zbavuje žiliek a stoniek. Takýto medziprodukt býva nazývaný tencha a niekedy ho možno zakúpiť na tržniciach. Tenchu je potrebné nakoniec rozomlieť na jemný prášok, najčastejšie pomocou prírodných kameňov.
Matcha je čajom veľmi populárnym. Okrem zaujímavej chuti si obľubu získava tiež vďaka vysokému obsahu cenných látok. Na rozdiel od bežných čajov sa do tela dostávajú v maximálnom množstve, pretože sa z Matchi nepripravuje výluh, ale pije sa celá.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Pripravte si horúcu vodu, ktorá prešla varom a vychladla na 75 °C.
- Do misky alebo pohára vysypte pol čajovej lyžičky čaju Matcha a zalejte pripravenou horúcou vodou (cca 1dcl).
- Pomocou metličky na čaj alebo elektrického šľahača na mlieko Matchu rozmiešajte a rozšľahajte.
- Riedka našľahaná pena po chvíľke zhustne.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GUANGXI BIELE PERIE - biely čaj

ADVENTNÝ ČAJ - ovocný čaj

JAZMÍNOVÝ ČAJ BIO - zelený čaj
Prezerali ste
