

EXOTICKÝ KOKTEJL - ovocný čaj
Stačili tri dobroty, aby sa narodil Exotický koktejl. Tej prvej sa hovorí ovocie anjelov, tú druhú poznáte ako obydlie Spongeboba a tretie vám ponúknu na každom rohu v Egypte. Spravte si exotické ráno, poobede i večer. Nápoj neobsahuje teín, takže ho môžete piť kedy a koľko len chcete. Výborne osvieži, a to aj v horúcej aj studenej variácie. Kombinujte ho s ovocím, miešajte s alkoholom. Hrajte si!
Zloženie
Papája, Kúsky ananásu, Ibištek, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Ovocný čaj Exotický koktejl má nálev jasno červenej farby. Jej chuť je možné opísať ako ovocne sladkú, osviežujúcu a skutočne exotickú.
Pokiaľ si budete chcieť pripraviť ice tea, nasypte do džbánu kocky ľadu a zalejte ich horúcim čajom. Pridajte kúsky čerstvého ovocia.
Pôvod čaju
Veľké, sladké plody, tvarom pripomínajúcu tekvicu, vo vnútry s čiernymi semienkami chuti čierneho korenia - to je papája, ako ju poznáme z obchodu. Možno vieme, že obsahuje enzím papain, ktorý podporuje trávenie, a tiež zdraviu prospešné antioxidanty a minerálne látky (sodík, železo, draslík, horčík, vápnik). Menej známa je ale samotná rastlina papáje všeobecnej. Mohutná bylina dorastajúca 10 metrov pochádza zo Strednej Ameriky. Jej "kmeň" je dutý, listy až 75 centimetrov veľké, hrubé zubaté. Pokiaľ dojde k poraneniu stoniek alebo listov papáji, vyteká z nich latex.
Papája sa pestuje zo semienok, plodí už tretí rok po vysadení. Ročne na nej rastie 30-150 plodov. Možné je konzumovať surové, pripravovať z nich kompóty alebo nápoje.
Ananás je plodom ananásovníku chocholatého. Ide o tropickú bylinu s prízemnou ružicou dlhých listov, v strede dozrievajú plody. Na jednom ananásovníku urodí sa len jeden ananás. Darí sa im v trópoch a subtrópoch, najväčšie plantáže dnes ležia na území USA, Thajska, Brazílie alebo napr. Číny a Indie.
Ananásy sú vyhľadávané vďaka skvelej chuti, značný podiel na ich popularite tiež má enzím bromelin, pomáha odbúrať bielkoviny a podporuje trávenie. Mimo toho ešte obsahuje vitamin C, draslík, horčík a vápník.
Kvety ibišteku majú nádhernú červenú farbu a schopnosť osviežiť aj v najhorúcejšom letnom počasí. Preto z nich v Egypte pripravujú karkade - silný čaj sýto červenej farby, ktorý sladia s cukrom. Ibištek sudánsky je pôvodne z Afriky, ale kdekoľvek v trópoch sa mu darí. Je silný antioxidant a je zdrojom veľa vitamínov a minerálnych látok.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100°C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 9 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasytených : | 0 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bielkoviny: | 0 g |
Soľ: | 0 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DRAČÍ ČAJ - zmes

LESNÉ OVOCIE - ovocný čaj
