

FLAMBOVANÝ ANANÁS - ovocný čaj
Ách, toľko kokosu! Ak milujete kokosovú vôňu rovnako ako my, potom neváhajte. Tento ovocný čaj vám jej dopraje do sýtosti. K tomu si predstavte, že chutí nielen kokosovo, ale hlavne po ananásoch. Čerstvých, šťavnatých, sladkokyslých. Medzi ingredienciami nájdete ešte kúsky jabĺčok. A to je celé tajomstvo tejto lahody. Odporúčame v zime, v lete, vo všedné dni aj vo sviatky.
Zloženie
Kúsky jablka, Kokosové chipsy, Kúsky ananásu 10%, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Ovocný čaj Flambovaný ananás dáva nálev žltooranžovej farby. Podľa vône by ste možno jeho sviežu chuť nehádali, ale prvý dúšok vás presvedčí o opaku. Po pričuchnutí sa ocitnete v kokosovom raji, po ochutnaní vás čaj zanesie na pláž, k drinku z čerstvo vylisovanej ananásovej šťavy. Tento čaj je veľmi svieži a pritom báječný nielen na ľade, ale aj horúci.
Pôvod čaju
Začnime ananásom. Vedeli ste, že akonáhle jeho plod (s veľmi zaujímavým vývojom, mimochodom) dozreje, celá rastlina obvykle uhynie? Že celosvetová produkcia ananásu činí ročne okolo 15 miliónov ton? A že plody obsahujú bromelín napomáhajúci tráveniu? Ananás je skrátka ovocie mnohých prekvapení.
Ananás pestovaný (Ananas comosus) radia botanici do čeľade broméliovitých. Lokalitou jeho prirodzeného výskytu je Južná Amerika, dnes sa však pestuje všade v tropických a subtropických oblastiach, a to ako pod holým nebom aj v skleníkoch. Najväčší objem celosvetovo zozbieraných ananásov pochádza z Thajska, Filipín, Číny, Indonézie, ale tiež Havaja alebo Kostariky a Mexika.
Samotná rastlina nebýva vyššia ako 120 centimetrov, charakterizujú ju prízemné ružice dlhých, tuhých listov. V jej strede sa objavuje stonka zakončená špecifickými, v tuhých listeňoch schovanými, kvetmi. Obvykle nie sú opelené, avšak po odkvitnutí zrastajú v plod, ktorý poznáme ako ananás. Váži až 3 kilogramy, zreje okolo 3 mesiacov a u väčšiny odrôd neobsahuje semená.
Druhou významnou zložkou tohto čaju je kokos, teda kokosový orech, plod kokosovníka orechoplodného (Cocos nucifera). Podľa odborníkov pochádza zrejme z juhovýchodnej Ázie, časom sa rozšíril do väčšiny štátov tropického pásu. Medzi najväčších pestovateľov patrí Indonézia, Filipíny, India, Brazília a Srí Lanka. Ročná svetová produkcia kokosu sa pohybuje okolo 60 miliónov ton.
Kokosovník je 30metrová palma s podlhovastými listami vyrastajúcimi z jej vrcholu. Každý rok na ňom môže dozrieť až 120 plodov - bobúľ s priemerom 30 centimetrov. To, čo nazývame kokosom, je vlastne semeno, z ktorého bol odstránený vláknitý obal. Pod tvrdým oplodím sa nachádza dužina a voľná emulzia, teda kokosové mlieko. Je pozoruhodné, že kokos si uchováva klíčivosť po dobu niekoľkých mesiacov až rokov, preto sa môže rozširovať medzi jednotlivými krajinami napríklad prostredníctvom mora.
Pokiaľ ide o cenné látky, ktoré kokos obsahuje, za zmienku rozhodne stojí vápnik, proteíny, draslík, vitamín C a vitamín B.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Ovocný čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody.
2. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
3. Lúhujte 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŽIARIVÉ MANGO - ovocný čaj

OSVIEŽUJÚCA BROSKYŇA - ovocný čaj
