

LAHODNÁ SLASŤ - čajová zmes
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1 46%, Biely čaj Pai Mu Tan 12%, Oolong 12%, Marshmallows, Aróma prírodná, Okvetné lístky granátového jablka,Nálev a chuť čaju
Čajová zmes Lahodná slasť kombinuje chuť sladkú, sviežo trpkú a jemne čokoládovú. Výsledkom je čaj komplexný, mäkký a jemný. Nálev má jantárovú farbu a môžete si ho z jednej dávky pripraviť až trikrát.
Pôvod čaju
Čierny cejlónsky čaj asi netreba popisovať. Klasiku z krajiny čaju zasľúbenej nájdete ako v čajových zmesiach, tak ako jednodruhový, vysoko kvalitný čaj. Milujú ho Angličania, doprajú si ho Španieli.
Povedzme si ale tentoraz trochu viac o Pai Mu Tanu, čínskom bielom čaji, ktorý je preslávený doslova na celom svete. Biela pivonka, ako sa Pai Mu Tanu hovorí, je podobne nežný a očarujúci. Pre jeho výrobu je nutné zbierať listové púčiky čajovníkov čínskych a zaobchádzať s nimi veľmi opatrne. Lístky je potrebné nechať zavädnúť a jemne sušiť. Spočiatku len na sitách rozložených v chladnej miestnosti, po niekoľkých hodinách potom v sušiarňach s teplým vzduchom. Biely čaj je preto asi najpodobnejší čaju čerstvému - utrhnutému na plantáži. Čistý Pai Mu Tan chutí sviežo, mierne mandľovo a sladkasto. Legendy hovoria, že ho pôvodne mohol popíjať len cisár a jeho blízki, tak bol vzácny.
A teraz sa hodí aj pár slov o marshmallows. Možno vás to udiví, ale aj táto ingrediencia má čo do činenia s jednou bylinou. Volá sa ibiš lekársky (Marshmallow Althaea officinalis), ľudovo sa mu hovorí ibištek a jeho liečivé schopnosti využívali ľudia už v staroveku. Z koreňov varili cukrovinky, ktoré však boli sprístupnené iba kráľom a ich blízkym. Predchodcovia dnešných marshmallows pomáhali upokojiť kašeľ, bolesti v krku a hojili rany. Pripravovali sa varením koreňa proskurníka s medom tak dlho, až vznikla hustá hmota, ktorú už stačilo len vytvarovať, schladiť a nakrájať.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 90-95 °C (asi 2 minúty po prevarení vody) v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dcl vody.
- V prikrytej šálke lúhujte 2-3 minúty.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.

























Energetická hodnota: | 1 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 |
z toho nasytených : | 0 |
Sacharidy: | 0 |
z toho cukry: | 0 |
Bielkoviny: | 0 |
Soľ: | 0 |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŠPANIELSKA MANDARÍNKA - čierny čaj

HAPPINESS TEA (ČAJ PRE PRIMA NÁLADU) - zelený čaj
