Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Masala Chai Tajomstvo Indie - čierny čaj

Kód: 1736

Farebná, voňavá, hektická aj upokojujúca. Taká dokáže byť India, krajina úžasnej prírody, vrelých ľudí a skvelých čajov. Jeden z nich máte pred sebou: tradičný Masala Chai, korenený, silný a hrejivý. Obohatili sme ho o kúsky pomarančov, jeho chuť je taká príjemná, sladko citrusová.

Veľké balenia:
Malé balenia:
20,80 € /250 g 8,30 € /100 g
Čerstvý čaj dodáme do stredy, 24. 4. 2024
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €
Krajina pôvodu
Krajina pôvodu:
India
Región
Región:
Assam
Chuť
Chuť:
Korenená, pikantní
Pre deti
Pre deti:
od 12 rokov
Zber
Zber:
Posledný zber
Nadm.výška
Nadm.výška:
150

Zloženie

Čierny čaj Assam FOP 45%, Kúsky zázvoru, Badián, Kúsky pomaranča, Kardamon, Ružové korenie, Klinček, Aróma prírodná

Nálev a chuť čaju

Tajomstvo Indie Chai dáva nálev tmavo mahagónovej farby. Vonia po klinčekoch a badiáne, v jeho chuti narazíte ako na sladkosť pomarančov, tak piepornosť všetkého korenia, ktoré sme doň primiešali. Celkovo pôsobí čaj osviežujúcim dojmom, je chuťovo vyvážený a veľmi atraktívny.

Tento čaj môžete popíjať sladený, tradícia ale velí vyladiť ho trochou mlieka. Existujú aj oblasti, v ktorých do masala chai pridávajú štipku soli.

Pôvod čaju

Keď sa povie Assam, je každému čajomilcovi jasné, že ide o indický región preslávený pestovaním špičkových čajov. Nachádza sa na severovýchode krajiny a čajovníky čínske (Camellia sinensis) pozná približne od polovice 19. storočia. Roľníci sa pôvodne pokúšali pestovať kríky čínskych hybridných odrôd, príliš sa im ale nedarilo. Preto ich vymenili za miestny čaj rodu Assamica. A tomu sa v tamojších jedinečných podmienkach darí výborne. Okrem kvalitnej pôdy a ideálnych svetelných pomerov k tomu prispievajú monzúny, chladné rána a noci prestúpené hmlami.

Čaj žnú v Assame stále najčastejšie ručne. Vďaka tomu sa robotníci dostanú aj na menej prístupné časti plantáží, navyše môžu vyberať iba vhodné lístky. Akonáhle trochu zavädnú, rozhodia ich na plata a ponechajú prirodzenej fermentácii, počas ktorej sa zelený čaj „premení“ na čaj čierny. Potom ho treba usušiť, vytriediť a zabaliť.

A keď sa povie Masala Chai, vybaví si znalec úplnú klasiku – čierny čaj so zmesou korenia, ktorého receptúra vznikla v Indii, a ktorý patrí k pokladom prastarej ajurvédy. Staroveký recept sa vyvíjal a menil tisíce rokov, takže zahŕňa nespočetné množstvo variácií. Podľa legendy ho prvýkrát zostavili na kráľovskom dvore niekedy pred 9 000 rokmi. Avšak o aký dvor išlo, v tom sa informácie rozchádzajú. Jedni tvrdia, že musel ležať v Indii, druhí sú presvedčení, že sa nachádzal v Thajsku. Či tak alebo onak, zmes vznikla, ako nápoj ajurvédsky, s cieľom očistiť a povzbudiť svojho konzumenta.

Pôvodne sa pripravovala iba z mnohých druhov korenia, bola teda bez kofeínu. Čajové lístky sa do neho dostali v prvej polovici 19. storočia pričinením britských kolonizátorov Indie. Miestni obyvatelia ale takú zmenu neprijali, Masala Chai s čajom bol pre nich príliš drahý. Obrat nastal až na začiatku 20. storočia, kedy sa na propagáciu indického čaju v Indii zamerala British-owned Indian Tea Association. Predajcovia k Masala Chai s čajovými lístkami začali pridávať mlieko a cukor – ich nápoje tak zostali chutné a zároveň sa znížili náklady na výrobu jednej šálky.

Dnes sa s Masala Chai stretnete na indických tržniciach, vo vlakoch (kde ich predávajú chai wallahs), ale aj keď zavítate do domácnosti ktoréhokoľvek Inda.

Významnú úlohu v čaji Masala Chai Tajomstvo Indie hrá zázvor, podzemok rovnomennej rastliny s výraznou aromatickou chuťou, ktorá je sladko pikantná. Zázvor patrí k veľmi populárnym ingredienciám predovšetkým čínskej a indickej kuchyne, oceňovaný je aj v ľudovom liečiteľstve. Obsahuje olej s aromatickými látkami, napríklad so zingiberénom a bisabolénom, za štipľavou chuťou stojí gingerol.

Ďalšou dôležitou zložkou je badián, niekedy sa mu hovorí čínsky aníz, ktorý sa žne z badiánika pravého. Ide o strom rozšírený predovšetkým v juhovýchodnej Ázii a Tichomorí. Badián chutí sladkasto a mierne korenisto, obsahuje silicu anetol, zaujímavú zlúčeninu, mimochodom trinásťkrát sladšiu ako cukor. Podobne ako zázvor, aj aníz je hojne využívaný na podoru prirodzených pochodov v tele, vyrába sa z neho napríklad liek proti vírusovým ochoreniam Tamiflu.

Pomaranč predstavovať netreba. Plod stromu pomarančovníka je dobre známy ľuďom snáď na celom svete. Dnes sa pomarančovníky pestujú takmer všade v subtrópoch. Pomaranče sú bohaté predovšetkým na vitamín C, šupky obsahujú pektín a esenciálne oleje. Práve ony dávajú čaju Tajomstvo Indie Chai nádhernú vôňu.

Účinky čaje

Čierny čaj
Účinky čierneho čaja
Zázvor
Účinky zázvoru

Ukážka balenia čaju

Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.

Príprava čaju

Teplota 100 °C Doba prípravy 3-5 minút Množstvo 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl

Návod na prípravu

  1. Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
  2. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
  3. Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
Chuť a tóny:
Intenzita
Trpkosť
Množstvo teínu
Kvalita
Opakované zaliatie

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk
Pomôžte ostatným pri výbere:

Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Uvarte si tibetský čaj Uvarte si tibetský čaj
19. 6. 2016 2 minúty čítanie

Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:


MASALA CHAI - čierny čaj
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

MASALA CHAI - čierny čaj

Indický čaj pre zahriatie oceníte pri očakávaní jari alebo za dlhých jesenných popoludní. Jeho špeciálne zloženie dokáže rozprúdiť krv, prehriať celé telo, povzbudiť imunitu a zahnať baktérie a vírusy. Je plný voňavého korenia, vďaka ktorému má veľmi netuctovú vôňu a ešte originálnejšiu chuť. Pravý Masala Chai môžete podľa ájurvédského receptu ochutiť mliekom, medom alebo trstinovým cukrom. Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
14,60 € /250 g 5,85 € /100 g
Čerstvý čaj dodáme do stredy, 24. 4. 2024

ŠPANIELSKA MANDARÍNKA - čierny čaj
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

ŠPANIELSKA MANDARÍNKA - čierny čaj

Ako vyzerá deň čajomilca? Ráno čaj, popoludní čaj, večer čaj. A medzitým? Čaj! Siahnite po dobrom čaji, kedykoľvek budete mať chuť. Odporúčame vyskúšať Španielsku mandarínku. Jej základom je čierna klasika z Cejlónu. K nej sme pridali pomarančovú kôru, kandizované ovocie a okvetné lístky ruží. Výsledok? Mimoriadna lahoda, ktorú môžete piť po celý deň. Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
10,70 € /250 g 4,30 € /100 g
Čerstvý čaj dodáme do stredy, 24. 4. 2024

ZÁZVOROVÝ - čierny čaj
Ste firma? Neprehliadnite firemné podmienky.

ZÁZVOROVÝ - čierny čaj

Ako je známe, zázvor bezchybne zaháňa chrípku a prechladnutie, prehrieva celé telo a pomáha pri redukcii váhy. Takže sme ho pri miešaní aromatizovaných čiernych čajov nemohli nechať bez povšimnutia. S cejlónskou klasikou vytvára krásnu kompozíciu chuti a vône. Skvele poslúži v zime ako nápoj na povzbudenie aj v lete na osvieženie. Viac detailov tovaru
Veľké balenia:
Malé balenia:
17,60 € /250 g 7,05 € /100 g
Dodáme do stredy, 24. 4. 2024
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »