

NEEDLE BLACK - čierny čaj
Už ste ochutnali čaj, ktorý vyzerá ako zelené ihličky? Ak nie, tak asi nepoznáte Needle Black z Junnanu, čo je škoda. Jemný a obzvlášť chutný čierny čaj sa výborne hodí na ranné a dopoludňajšie popíjanie. Vozíme ho z hornatej juhočínskej provincie, ktorú pestovanie čajovníkov sprevádza tisícky rokov. Podľahnite jeho kúzlu rovnako ako my ...
Zloženie
Čierny čaj NEEDLE BLACK 100%Nálev a chuť čaju
Hutný a aromatický, taký je Needle Black. V jeho chuti sa odráža ušľachtilá horkosť, svieža trpkosť a neuveriteľná hĺbka. Prítomnosť čajových púčikov nápoj zjemňuje, vo výsledku je okrúhlý a jemný, ľahko čokoládový. Nálev má zlatooranžovú farbu.
Pôvod čaju
Pôvod tohto čierneho čaju musíme hľadať v preslávenej provincii Yunnan. Leží na juhu Číny a priťahuje pozornosť turistov z celého sveta. Navštevujú ju nielen kvôli nádhernej prírode, bohatému kultúrnemu dedičstvu a príjemnej klíme. Mnohí z nich smerujú do čajových záhrad, kde sa kochajú storočnými čajovníkmi a čerpajú energiu pri tradičných čajových obradoch. Yunnan totiž pestovanie a výrobu čaju sprevádza už niekoľko tisícročí. Hoci je miestna produkcia historicky zameraná na čaje zelené, ani v oblasti výroby čajov čiernych nezostáva provincia pozadu. Najväčší objem čiernych čajov ale putuje do sveta, Číňania si ich zatiaľ príliš neobľúbili.
Čajovníky čínske (Camellia sinensis), kríky, z ktorých sa zberajú lístočky na výrobu čajov, rastú v Junnanu väčšinou v zle dostupnom teréne. Ich šklbanie je vždy náročné a väčšinou ručné. Stroje sa môžu použiť len na rovinkách, a tých je v provincii skutočne málo. Lístky sa spolu so vzácnymi púčikmi ukladajú do veľkých bambusových košov a prevážajú na spracovateľské farmy. Tam sa rozložia na rošty a nechajú zvädnúť. Ďalším krokom je zvinovanie. V prípade Needle Black do veľmi tenkých a dlhých ihličiek. Potom prichádza na rad fermentácia čiže oxidácia enzýmov, ktorá zmení farbu, chuť i arómu čaju. Manažér plantáže ju sleduje veľmi pozorne - na teplote, dĺžke a vlhkosti, pri ktorej proces prebieha, závisí kvalita a cena čaju. Nakoniec prichádza k slovu sušenie, triedenie, balenie a odvoz na trh.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Liatinová čajová kanvica so sitkom 1200 ml - zelený dekor

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GOLDEN DRAGON - čierny čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - čierny čaj
