

NEŽNÁ VANILKA - zelený čaj
Jednoduché a pritom dokonalé. Spojiť svieži a prirodzene sladkastý zelený čaj s jemnou vanilkou bol nápad našej asistentky. Miluje totiž oboje, takže keď nám každé ráno varila kanvičku zelených listov, nezabudla na tanier vyložiť niečo od "vanilky". Raz to boli domáce muffiny, potom vanilkové rohlíčky alebo kúsok vanilkového cheesecaku. Všetko samozrejme s pravou vanilkou. Teraz šetríme kalórie - sypaný čaj Nežná vanilka zastúpi i najlepší dezert!
Zloženie
Zelený čaj Sencha, Vanilka, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Nálev zeleného ochuteného čaju Nežná vanilka má svetlo žltú farbu. Vôňa i chuť sa samozrejme odvíja od jeho zloženia. Je teda ľahko trpká, v dochuti sladká a veľmi, veľmi vanilková.
Pôvod čaju
Väčšina svetovej čajovej produkcie pochádza z Číny. Za ňou sa zvyčajne umiestňujú India, Keňa, Srí Lanka... Zelený čaj, ktorý sme použili pri miešaniu Nežnej vanilky, nakupujeme práve v Číne. Preverený dodávateľ pracujúci v režime kontrolovaného hospodárstva je zárukou vysokej kvality a starostlivosť o spracovanie. Zelené čaje sú totiž náchylné na pohlcovanie prachu či splesneniu počas procesu výroby, ale samozrejme i pri skladovaniu. Dodržaním správneho postupu i zásad pre transport a uložení čaju nestrácajú čajové listy nič zo svojej vzácnej arómy, farby ani chuti.
Ako sa vlastne zelený čaj vyrába? Nazbierané listy čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) sa nechávajú niekoľko hodín na vzduchu zvädnúť, potom sú rýchlo naparené alebo opražené na veľkých panviciach a rôzne sa rolujú či prekladajú. Následne je potrebné čaj usušiť, a to tak, aby nedošlo k jeho spáleniu a zároveň bol zbavený vlhkosti, ktorá môže zapríčiniť splesnenie. Nakoniec je zelený čaj vytriedený, zabalený a odoslaný na trh.
Čajovníky sú stálozelené kríky s pomerne tuhými listmi. Vyskytujú sa v južnej a juhovýchodnej Číne, a to až do nadmorských výšok nad 2000 metrov. Kvitnú bielymi kvetmi, plody pripomínajú orechy. Listy sa môžu škubať niekoľkokrát za rok - buď púhymi prstmi, alebo ich pracovníci strihajú nožnicami, v Japonsku sa rozširuje zapojenie strihacích strojov. Prvé písomné zmienky o čajovníkoch pochádzajú zo 7. storočia, samozrejme traduje sa, že účinky ich listov využívali ľudia už o 400 rokov skôr.
Vanilku pozná dnes každé európske dieťa. Nebolo to vždy tak. Na starý kontinent ju priviezli Španiely prvýkrát v 16. storočí. Do tej doby vedeli o jej chuti, možnostiach požívania a o zberu najviac mexičania Toltékovia a Aztékovia. Populárne korenie má podobu fermentovanej kapsuly orchideji s názvom vanilkovník. Lyany opeľované iba jedným druhom včiel a niektorými kolibríkmi nebolo až do konca 19. storočia možné pestovať inde len na pôvodných stanovištiach, teda v Mexiku. Až po objavu umelého opeľovania sa vanilkovníky rozšírili na Madagaskar, Tahiti, Srí Lanku, Seychely a podobne.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 80 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sitko na čaj okrúhle ø 40mm + stojan
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DEVÄŤ POKLADOV ČÍNY - zmes

PI LO CHUN - zelený čaj
