

PISTÁCIOVÁ LAHODA - zelený čaj
Ako vyzerá, tak chutí. Ak si to nedokážete predstaviť, budete ho musieť vyskúšať. Napovieme, že čaj Pistáciová lahoda je svieži, len v náznaku zvieravý, milo sladkastý a lahunko kokosový. Dali sme do neho to najlepšie, zelenou Senchou počínajúc a jadrami pistácií končiac. Mimochodom, vedeli ste, že ročne sa týchto populárnych orieškov zožne viac ako milión ton? Pár z nich si teraz doprajte.
Zloženie
Zelený čaj China Sencha 54%, Pražené kousky jablka, Kokosové plátky, Kúsky bieleho jablka, Pistácie 5%, Aróma prírodná, Brusnice , Kukuričné kvetinové plátkyNálev a chuť čaju
Základom zeleného čaju Pistáciová lahoda je Sencha, vďaka ktorej má nálev svetlo žltú farbu a príjemnú vôňu. Rovnako ako v nej, aj v chuti sa objavujú trávnaté, slabo zvieravé tóny klasických zelených lístkov doplnené o chuť sladkých jabĺk, pistácií a kokosu.
Pôvod čaju
Sencha je síce čaj typický pre Japonsko, v Číne ho však vedia taktiež skvelo! Patrí k tým, čo môžete piť od rána do večera a nikdy vás neomrzí. Pretože je jemná a veľmi lahodná. V Číne Senchu zvyčajne produkujú plantáže provincií Yunnan, Fujian alebo Zhejiang. Ide o tradičné záhrady, v ktorých je na kvalitu pestovania čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) aj spracovanie ich lístkov kladený mimoriadny dôraz. Najlepší zber je jarný, s označením First Flush, Superior alebo Schincha. Spracovaný list sa vyznačuje tvarom plochých, až 2centimetrových ihličiek. Vonia trávovo a sladkasto.
Tento obľúbený zelený čaj nie je v zmesi Pistáciová lahoda samozrejme sám. Nesmú v nej chýbať pistácie, plody pistacie pravej (Pistacia vera), ktorá rastie predovšetkým v Ázii a Spojených štátoch amerických. Ide o opadavý strom menšieho vzrastu so sivou kôrou a sivozelenými listami. Z nenápadných kvetov sa vyvíjajú plody veľké zhruba 2,5 centimetra. Majú hladkú škrupinu ukrývajúcu zelené semeno. Pistácie sa zberajú v septembri a októbri. Kvôli vysokému globálnemu dopytu sa "pistáciovníky" pestujú v kontrolovaných sadoch. Stromy rodia zvyčajne každý druhý rok, špičkovej produkcie dosahujú 20 rokov po zasadení. Pistacia pravá je náchylná na rôzne infekcie, hubové choroby, zle tiež znáša chlad a sucho. V roku 2017 predstavovala svetová produkcia pistácií 1,1 milióna ton, v najväčšom objeme sa na nej podieľal Irán a USA (75%), Čína, Turecko aj Sýria.
Pistácie majú značný nutričný potenciál. Sú bohatým zdrojom energie, vlákniny a tiež minerálnych látok (vápnik, železo, horčík, draslík) aj vitamínov (B6, B5, C, K). V porovnaní s ostatnými orechmi majú pistácie menej tuku a viac draslíka a vitamínu K.
A ešte niečo: Pistácie nie sú žiadnym novodobým objavom. Historici preukázali, že boli súčasťou bežnej potravy ľudí už v roku 6750 pred naším letopočtom, a to v Sýrii. Do Talianska ich priviezol rímsky prokonzul Lucius Vitellius starší. Existujú tiež správy, že Európa pistácie poznala už v dobe neskorej antiky.
Vychutnajte si teda čaj s orieškami, ktoré mali v obľube naši dávni predkovia. Pistácie, ako vidno, nestarnú. Dnes si ich doprajeme čerstvé, pražené, solené, v zmrzline, baklave, čokoláde, ale aj v údeninách alebo šalátoch. Je načase ochutnať, aké kúzla predvedú v čaji.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dcl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- V prikrytej šálke lúhujte 2-4 minúty.

























Energetická hodnota: | 1 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 |
z toho nasytených : | 0 |
Sacharidy: | 0 |
z toho cukry: | 0 |
Bielkoviny: | 0 |
Soľ: | 0 |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Papierový filter S (balenie 100ks)
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

VANILKOVÁ JAHODA - zelený čaj

DRAČÍ ČAJ - zmes
