

Taiwan Honey Black - čierny čaj
Prvá zmienka o čajovníku nájdenom na Taiwane pochádza z roku 1717. Odvtedy píšu Taiwanci históriu čaju zlatým perom. Taiwan Honey Black je veľmi vzácny a jeho výroba zložitá. Za jedinečnú medovú chuť môžu malí listonohovia, ktorí čajové lístky na plantážach okúsavajú. Keď sa takému čaju dostane patričná starostlivosť, vznikne úplná rarita. Ochutnajte, a dáte nám za pravdu.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Taiwan Honey Black je skutočne mimoriadny. Med v ňom spoznáte, akonáhle privoniate. A keď ochutnáte, rozleje sa vám na poschodí sladká, aromatická a intenzívna chuť. Taká, na ktorú už nezabudnete.
Tento čaj sa hodí na prípravu horúceho nápoja, odporúčame ho vyskúšať aj ako cold brew, teda lúhovaný v studenej vode po dobu niekoľkých hodín.
Pôvod čaju
Bez hmyzu čeľade listonohov by sme si takto nepochutnávali. Je skoro na neuverenie, že medovosť sa v čajových lístkoch prebúdza až potom, čo ich napadnú parazity. Deje sa tak výhradne na Taiwane a výhradne u čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), ktoré sú pestované v čisto organickom režime. Akékoľvek priemyselne vyrábané hnojivá (či dokonca ošetrujúce prípravky) by totiž malé listonohy bezpečne odradili. Do chémií napustených listov by sa nezahryzli a nespôsobili by tým ich obrannú reakciu, vďaka ktorej by čaj nebol sladký ako med.
Tento Taiwan Honey Black pochádza z okresu Luye Town-ship ležiacom na juhovýchodnom pobreží ostrova. Jeho brehy obmýva Tichý oceán, na dohľad vlnám sa rozkladajú čajovníkové plantáže. Kríky využívajú dostatok slnečného svitu, zrážok aj špeciálnu mikroklímu, takže zber je možné vykonávať takmer celoročne. Ten najlepší čaj sa ale šklbe v horúcich letných mesiacoch.
Tajomstvo čaju s chuťou medu naozaj spočíva v tom, že jeho lístky okusuje hmyz. Konkrétne ide o druh Jacobiasca formosa z kmeňa listonohov. Okrem čajovníkov vyhľadáva aj bavlníky, žije v južnej, juhovýchodnej a východnej Ázii, a ak si ho chcete predstaviť, vyzerá ako malý zelený chrobáčik (meria asi 3 mm) s priehľadnými krídlami a zadnými nohami prispôsobenými na skákanie. Saje šťavy z listov, stoniek a púčikov čajovníkových kríkov, čím spôsobí, že začnú produkovať monoterpendiol a hortienol, látky dodávajúce čaju jedinečnú chuť.
Mladé lístky a púčiky pre „medový čaj“ zbierajú robotníci uprostred leta, z dôvodu sucha však môžu zo všetkých zrelých listov použiť iba 40-50 percent. Ročný výnos je preto nízky a cena takého čaju vysoká. Postup spracovania je podobný ako pri iných čiernych čajoch. Listy sa nechávajú zavädnúť, potom sú fermentované, tvarované a sušené.
Niektorí čajomilci považujú Taiwan Honey Black za luxusný ranný čaj, iní ho milujú pre popoludňajšie rozjímanie. Na každý pád ho môžete popíjať buď horúci alebo ako cold brew. Dlhé lúhovanie v studenej vode v ňom rozohrá zamatovú jemnosť a náznak horkej čokolády.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

LONG ZHU BLACK - čierny čaj

CHINA YUNNAN GOLDEN BUD MAO FENG - čierny čaj
