

Tanzania Makomu - zelený čaj
Doprajte si lístky z veľmi malej záhrady, precízne spracované a jedinečne chutiace. Tanzania Makomu Green Tea vás uistí, že vo východnej Afrike sa rodia čaje mimoriadnej kvality. Na úpätí Kilimandžára vyrástla sorta sviežo ovocného, ľahkého a mierne sladkého zeleného čaju, po ktorom radi siahnete pri dopoludňajšej práci aj popoludňajšom odpočinku.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Tanzania Makomu Green Tea dáva nálev svetlej, žltej farby s peknými odleskami. Aróma je svieža, chuť sladkastá, ľahká, s ovocnými prvkami. Čaj sa hodí na celodenné popíjanie, ale aj pre vzácne chvíle nerušeného vychutnávania.
Pôvod čaju
Tanzánia ročne vyprodukuje okolo 20-30 tisíc ton čaju. Pochádza buď z veľmi malých plantáží (do 1 ha), alebo skutočne veľkých pozemkov (nad 1 000 ha). Tamojšia vláda sa opakovane pokúša podporiť pestovanie a spracovanie čaju, avšak nie vždy sa jej snahy stretávajú s úspechom. Politická situácia v Tanzánii je totiž zložitá a rozsiahle reformy zatiaľ nepriniesli takú daňovú reštrukturalizáciu, ktorá by farmárov motivovala k rozširovaniu čajových záhrad. Tiež tanzánska infraštruktúra je v zlom stave, takže zásobovanie dedín, zváženie čaju do spracovateľských závodov či prevoz na centrálne trhy viazne. Napriek tomu sa tanzánski poľnohospodári čaju venujú s veľkým entuziazmom a štát vyvíja snahy ich podporovať. Čaj totiž prispieva k príjmom krajiny viac ako 30 miliónmi dolárov ročne a je teda po orieškoch kešu, káve, bavlne a tabaku piatou najdôležitejšou exportnou plodinou. Čajový priemysel zamestnáva asi 50 tisíc rodín a priamo alebo nepriamo ovplyvňuje až 2 milióny Tanzancov.
Pokiaľ ide o záhradu Makomu, tá leží pod najvyššou horou Afriky. Ide o mladú farmu, pôvodne vybudovanú na experimentovanie s najrôznejšími plodinami. Dnes sa venuje pestovaniu kávovníkov aj čajovníkov čínskych (Camellia sinensis). Každý rok vyprodukuje veľmi malé množstvo čaju, ale pretože sa jeho pestovaniu, zberu aj spracovaniu robotníci venujú s veľkou precíznosťou, ide o čaj skutočne jedinečný. Dlhý, krútený list so zlatými špičkami poskytuje nápoj netypicky zaoblenej chuti s milou sviežosťou.
Našklbané čajové lístky a púčiky robotníci spracovávajú podobne ako v iných čajových lokalitách. Nechajú ich krátko zavädnúť, potom narušia ich bunkovú štruktúru pokrčením a nakoniec krátkym, opakovaným prehrievaním zastavia prirodzenú fermentáciu. Čaj je potrebné starostlivo usušiť, vytriediť a zabaliť. Na výrobu 1 kilogramu finálneho produktu spotrebujú tanzánski robotníci 4,8 kilogramu čerstvých čajových lístkov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 ºC v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vylúhovania je 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ELIXÍR VEČNÉHO ŽIVOTA - zelený čaj

PI LO CHUN - zelený čaj
