

TRIPHALA - prášok
Sú tri a dokážu nevídané veci. Prášok z bylín haritaki, amalaki a bibhitaki patrí k základným zmesiam Ajurvédy. Popularitu si získava hlavne vďaka schopnosti harmonizovať, posilňovať vitalitu a regenerovať. Starodávna receptúra je vystavaná tak, aby pozitívne ovplyvňovala tri energie tela – Vata, Pitta aj Kapha. Cez päť tisíc rokov pomáha. Vyskúšajte, čo dokáže.
Nálev a chuť čaju
Prášok Triphala má svetlo hnedozelenú až pieskovú farbu a zemitú vôňu. Chutí kyslo a horko. Môžete si ho zamiešať do vody, čaju alebo mlieka.
Pôvod čaju
Nie je žiadnym tajomstvom, z ktorých troch ingrediencií je prášok Triphala namiešaný. Záhadnejší je snáď len pomer jednotlivých zložiek. Ten ale ponechajme starým ajurvédskym liečiteľom. Vzhľadom ku zdravotným prínosom, ktoré Triphala má už tisícky rokov, sa spoľahnime na jej účinnost. Ako inak si totiž vysvetliť stále rastúcu celosvetovú obľubu tohto nie práve najchutnejšieho prášku…
Doslova možno názov Triphala preložiť ako „tri ovocia“. Konkrétne ide o plody embiliky lekárskej (Phyllanthus emblica), teda amalaki, vrcholiaku myrobalanového (Terminalia belerica), teda bibhitaki, a vrcholiaku chebula (Terminalia chebula), čili haritaki. Pozrime sa na každé ovocie zvlášť.
Embiliku čiže Amalaki možno poznáte ako indický egreš. Menší opadavý strom pochádza z Indie, dnes rastie aj v Európe, Južnej aj Severnej Amerike. Jeho plodom sa niekedy hovorí aj „anjelské ovocie“. Vyzerajú naozaj ako egreše, sú veľké asi 2,5 cm, hladké, svetlo žlté. Chutia kyslo, trpko a horko zároveň. Niektoré zdroje uvádzajú, že amalaki je najbohatší prírodný zdroj vitamínu C na svete. V 10 gramoch ovocia je ho rovnako ako v 2 kilách pomarančov alebo 15 kilách jabĺk. Okrem vitamínu C obsahujú tieto plody tiež vitamíny B1 a B2, vitamín P a minerály (vápnik, železo, chróm, zinok, meď, fosfor). Amalaki je cenené tiež pre tanín, silný antioxidant. Čerstvé plody možno konzumovať v slanom náleve, čo potláča ich kyslosť. Ale častejsie je amalaki k dostaniu ako prášok alebo v kapsuliach či tinktúrach.
Vrcholiak myrobalanový je listnatý strom rastúci v Indii, Malajzii, Barme, na Filipínach a Srí Lanke. Plody sú svetlo žlté alebo zelené, vajcovitého tvaru, s jednou kôstkou. Chutia trpko a sladko. Aktívnymi zložkami bibhitaki sú kyselina galová, ellagická, vitamin C a selén, mangán, draslík, železo aj meď.
Vrcholiak chebula plodí 3-6 cm dlhé, oválne kôstkovice žltohnedej farby. Strom, ktorý môže dosahovať až 30 metrovej výšky, rastie v Indii, Nepále a na juhozápade Číny. Takzvané haritaki obsahuje hlavne chebulosidy, kumaríny, vitamín A a ďalšie prospešné zlúčeniny. Chutí trpko a slano.
Zo všetkých troch zmienených plodov je namiešaný prášok Triphala. Tradičný postup doporučuje jeho dlhodobé užívanie, a to buď samostatne, alebo s vodou či mliekom. Triphalu je vhodné konzumovať pred uložením sa k spánku. Ozdravná kúra začína 1 lyžičkou 1krát denne (behom prvého týždňa), pokračuje 1 lyžičkou 2-3krát denne (behom druhého a tretieho týždňa) a končí 1 lyžičkou 1-2krát denne (v poslednom týždni).
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
1-2 čajové lyžičky prášku rozmiešajte v ľubovoľnom množstve vody alebo mlieka.
Môžete si tiež pripraviť pastu: Niekoľko lyžičiek Triphaly nasypte do pohára, pridajte dvakrát toľko vody a rozmiešajte. Pastu môžete riediť podľa potreby bez vzniku nežiadúcich hrudiek.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TULSI - bylina

NEEM BIO - prášok
