

VIANOČNÉ VZPLANUTIE - rooibos
Čo je lepšie, ako si vo sviatočný deň sadnúť s teplým čajom k rozprávke? Alebo k pexesu. Alebo ... k sladkým dobrotám. Prežite svoje Vianoce tak, ako ich máte radi. Obklopte sa najmilšími ľuďmi, najlepšími dobrotami a najkrajšími pesničkami. Sladká vôňa rooibosu, sliviek, vanilky, škorice a pražených mandlí tie chvíle nádherne umocní.
Zloženie
Rooibos, Kúsky datlí, Žlté hrozienka, Kúsky hrušky, Pražené mandle (mandle, karamelizovaný cukor), Škorica, Cukrové hvězdičky, Orechy, Sladké drievko, Aróma prírodná, Kúsky sliviek, IbištekNálev a chuť čaju
Hlavnú úlohu v tomto sypanom čaji hrá rooibos. Nálev je preto mahagónovej farby, sladkej a hladkej chuti. Dotvárajú ju samozrejme sušené slivky, škorica a ďalšie ingrediencie. Výsledkom je nápoj harmonický, osviežujúci a hrejivý.
Pôvod čaju
Je všeobecne známe, že Rooibos neobsahuje kofeín, zato má rad zdraviu prospešných látok. Menej už sa ale vie o jeho pôvode a spracovaní do čaju, ktorý vlastne ani čajom nie je. Rooibos, to totiž nie sú oválne a šťavnaté listy čajovníkov čínskych, ale vetvičky a ihlicovité lístky čajovníkovcov Kapských (Aspalathus linearis).
Ide o divo rastúce kríky, ktoré sú tak náročné na životné prostredie, že ich môžeme nájsť výhradne v Južnej Afrike, blízko Kapského mesta. Pre výrobu "čaju" rooibos sa zberajú celé vetvičky aj s ihlicovitými lístkami. Po nasekaní na drobnejšie časti sa nechávajú fermentovať, potom sú na slnku sušené, triedené a balené. Kvalitný rooibos je určený pre zmesi sypaných čajov, jemný prach je predávaný veľkým koncernom vyrábajúcim čaje balené.
Zastavme sa tiež pri škorici a sladkom drievku. Oba druhy korenia k Vianociam istoiste patria. V prvom prípade ide o kôru škoricovníka - čínskeho alebo cejlonského. Do sypaného čaju Vianočné vzplanutie sme použili škoricu takzvane pravú, teda zo Srí Lanky. Zberá sa dvakrát ročne a dodnes je vo väčšine prípadov spracovávaná ručne. Škorica je používaná ako populárny liek mnohých neduhov, a to ako súčasť jedál i nápojov.
Sladké drievko je korením menej známym, zato sa s ním môžeme stretnúť aj v našich zemepisných šírkach. Na južnej Morave sa vyskytuje jeho variant. Korene sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra) odporúčali na potieranie mnohých chorôb už liečitelia starovekého Egypta. Zmieňuje ho tiež Mattioliho herbár. Sušený koreň vyniká typickou výraznou vôňou a mierne štipľavou chuťou.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 10 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.3 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS V SIEDMOM NEBI

ROOIBOS ZIMNÉ MANDLE
