

-
Čaje podľa obsahu bylín
- Alchemilkový čaj
- Bambusový čaj
- Čaj z malinovníka
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnica čínska
- Harmančekový čaj
- Jazmínový čaj
- Konopný čaj
- Lipový čaj
- Ľubovníkový čaj
- Mätový čaj
- Medovkový čaj
- Modrý čaj s Clitoriou
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalviový čaj
- Šípkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
- Žihľavový čaj
Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
4. Prečo dať prednosť sypanému čaju pred porciovaným

Pri kúpe čaju máme niekoľko možností voľby. Zákazníkom začína svitať - kvantita nikdy neprekoná kvalitu.
Prečo stále viac ľudí kupuje sypaný čaj?
1. Sypaný čaj je tradičný
Historicky tu bol skôr samozrejme čaj sypaný. Omnoho skôr. Voľné čajové lístky sa používali na prípravu vynikajúcich nápojov už pred dvoma tisícami rokov. Ich výberu bola venovaná mimoriadna pozornosť, každému lístočku sa dostalo výnimočnej starostlivosti a ručného spracovania. To až posledných sto rokov sa stále niekam ponáhľame. Produktom našich rýchlych životov sú aj čajové vrecúška – najskôr šité z drahého mušelínu, potom lacnejšej gázy, momentálne z papiera. Sú s nimi ale trochu ťažkosti - v niektorých prípadoch môžu meniť chuť čaju a veľmi často obsahujú menej kvalitné alebo značne nekvalitné čaje. Ale taktiež je isté, že vo väčšine prípadov obsahujú menej kvalitné alebo značne nekvalitné čaje. Musia totiž obstáť na obrovskom trhu, kde sa hrá hlavne o zisky. A to je dôvod, prečo dáva stále viac ľudí prednosť čajom sypaným.
2. Nad šálkou skutočného čaju hľadáme kľud
Kto má rád život, vychutnáva si každý okamih. Zdravý životný štýl a starostlivosť o telo aj dušu nám velí čas od času spomaliť. Príprava žiarivého a omamne voňajúceho čaju môže byť chvíľou, kedy sa koncentrujeme na vlastné myšlienky, odfiltrujeme každodenné starosti. Hodiť vrecúško do hrnčeka medzi umývaním riadu a prepínaním televíznych programov nie je to isté, ako nasypať drobné perly Gunpowderu do sklenenej kanvičky a preliať ich horúcou vodou. Pohľad na ich rozvíjanie, stúpanie ku hladine a následné klesanie ku dnu vydá za pol hodiny u psychológa.
3. Čaj je prostredníkom nových priateľstiev
Čajová kultúra má v našej zemi veľmi silnú základňu. Patrí k dobrému tónu poznať základné druhy čajov, ich účinky, miesto pestovania aj chuť. Rozhovory u čaju by sa totiž mali točiť iba okolo príjemných vecí. A tým zelené záhrady, filozofia starej Číny alebo tajomstvo výroby jazmínového čaju iste sú. Posedenie s priateľmi možno prostredníctvom sypaných čajov povýšiť na nevšedný zážitok.
4. Kto je múdry, nakupuje kvalitu
Čaj pijeme preto, že nám chutí. A chutí nám, keď obsahuje mladé výhonky, veľké listy, dobre spracovaný zber. Podľa záverov Ústavu vegetabilných potravín a rastlinnej produkcie VFU Brno nedosahujú porciované čaje, čo sa týka aromatických látok, kvality sypaných. Ich senzorická akosť pokrivkáva. Martina Ošťádalová hovorí: „U sypaných čajov presne poznáme spracovateľa, pestovateľskú oblasť, ktorá má vplyv na kvalitu, a takzvané zberové formule, čo sú predpisy, podľa ktorých sa čajové lístky zbierajú.“
5. Bližšie k prírode, bližšie k čaju
Všelijaké štvorcové, okrúhle a pyramidálne vrecúška nikdy neposkytnú možnosť nasypať si čaj do dlane, popozerať si jeho štruktúru, zapamätať farbu tipsov, ohmatať jednotlivé lístočky. Je to škoda.
Sú totiž nádherné. Kto niekedy otvoril čajové vrecúško, dosť možno našiel len čajový prach, takzvaný dust. Je lacný, pochádza z lístkov nízkej kvality a rýchlo uvoľňuje triesloviny. Čaj je potom drsný až nepríjemný. A ešte jednu nevýhodu vrecká majú – pokiaľ sú ploché, čajové lístky v nich nemajú dosť miesta na rozvinutie.
6. Assam, Cederberg, Mokalbari, Yunnan, Fujiyama…
Viem, čo pijem. Jedna zo zásad zdravo uvažujúceho človeka presne cieli na dilemu medzi čajom sypaným a porciovaným. V nekonečných regáloch obchoďákov nájdeme desiatky druhov čaju. Keď ale budeme chcieť vedieť, odkiaľ pochádzajú, narazíme na obecné pojmy ako Čína alebo India. A to je skutočne málo. Tak ako vyhľadávame regionálne potraviny, malo by nám záležať na pôvode čaju, ktorý pijeme alebo pripravujeme priateľom a rodine.
7. Objavovať nové chute a vône je zábava
Zorientovať sa na trhu s porciovaným čajom nie je jednoduché. Odlíšiť kvalitu od braku stojí mnoho úsilia a bádania. V prípade sypaných čajov sú ale na výber stovky variantov v najvyššej akosti. Môžeme siahnuť po čistých sortách rovnako ako aromatizovaných čajoch. K dispozícii sú aj takzvané nečaje (Rooibos, Honeybush), mnoho druhov ovocných čajov a prirodzene bezkofeinových variantov.
8. Pôvod čaju je pre nás dôležitý
Svetové plantáže poskytujú na svoje čaje záruku kvality. Potvrdzujú ju certifikátom a značkou, ktorá sa objavuje na každom balení. Cejlónske čaje sú opatrené obdĺžnikovým logom s levom, indický Darjeeling používa okrúhly znak s profilom hlavy ženy, ktorá drží v prstoch vetvičku čajovníka. Každý, kto ponúka kvalitný čaj, by sa mal certifikátom jeho pôvodu preukázať.
9. Radi si sami zvolíme množstvo čajových lístkov
Je fajn dávkovať si čaj podľa aktuálnej chuti. Niekedy si radšej uvaríme slabší nápoj, inokedy potrebujeme väčšie grády. Sypané čaje umožňujú presné dávkovanie bez ohľadu na to, či ich pripravujeme v kanvičke alebo hrnčeku. Sú balené v špeciálnych opakovateľne uzatvárateľných vreckách. Neprichádzajú do kontaktu so svetlom ani vzduchom. Zachovávajú si tak čerstvosť a všetky aromatické látky.
10. Ovocie z čaju nechceme vyhadzovať
Skvelá správa! Ovocie zo sypaných čajov je vhodné na konzumáciu. Využijeme teda všetky cenné látky a obohatíme jedálniček o potrebnú vlákninu. Nič nevyhadzujeme, nesplachujeme. Kolobeh prírody sa uzavrie.
11. Radu hľadáme u odborníkov, nie v anonymnom supermarkete
Vyhľadávanie, dovoz, miešanie a predaj sypaných čajov je pre väčšinu dobrých obchodníkov koníčkom. Zákazník nie je anonymná postava, jeho otázky neotravujú a priania bývajú vypočuté. Zavedený a schopný predajca pomôže s výberom, vysvetlí prípravu čaju a odporučí možnosti prípadného dochutenia či pripojí recepty na ľadové čaje. Nestráca o klientov záujem, stále inovuje a sleduje trendy. Informuje o novinkách, rozširuje ponuku. K objednávke pridá ako poďakovanie malý darček. A stále sa usmieva.
Zdroj: http://www.radiopetrov.com/porcovanyvssypanycaj/text.html?id=3681
Ďalší kapitoly:
- Ako rozoznať čaj od kvalitného čaju?
- Kanvička plná zdravia. Uvarte si sypaný čaj!
- Ako zatočiť so stresom raz a navždy
- Prečo dať prednosť sypanému čaju pred porciovaným
- Čaj je doma, a čo teraz
- Sypaný čaj neznáša svetlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu
- Dôvera je základ. My vám ju ponúkame