

-
Čaje podľa obsahu bylín
- Alchemilkový čaj
- Bambusový čaj
- Čaj z malinovníka
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnica čínska
- Harmančekový čaj
- Jazmínový čaj
- Konopný čaj
- Lipový čaj
- Ľubovníkový čaj
- Mätový čaj
- Medovkový čaj
- Modrý čaj s Clitoriou
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalviový čaj
- Šípkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
- Žihľavový čaj
Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Čierny čaj
Čierny čaj si vybavíme ako typického zástupcu všetkých čajov. Je to zrejme preto, že bol v Európe dlhú dobu jediným známym čajom. Všetky ostatné po ceste loďou strácali arómu aj farbu. Čierny čaj je vďaka fermentácii "zakonzervovaný" a ľahšie prečká náročný transport. Zvýšený dopyt po čiernom čaji… celý popis
-
Anhui (2)
-
Assam (10)
-
Ceylón (1)
-
Darjeeling (16)
-
Darrang (1)
-
Dimbula (7)
-
EÚ (1)
-
Fujian (4)
-
Guangxi (1)
-
Guizhou (1)
-
Guria (5)
-
Hubei (1)
-
Ilam (2)
-
India / Assam (1)
-
Kagoshima (1)
-
Kurseong (1)
-
Milima (1)
-
Mount Kenya (1)
-
Mount Namuli (2)
-
Nilgiri (2)
-
Nuwara Eliya (2)
-
Ruhuna (17)
-
Rukeri (1)
-
Sidamanik (1)
-
Sikkim (1)
-
Tinsukia (1)
-
Uva (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Vých. Bengál - Baghmari (1)
-
Yunnan (12)
-
Zhejiang (1)
-
provincia Kandy (4)
-
Aromatická (6)
-
Bergamot (6)
-
Bourbon (1)
-
Broskyňa (2)
-
Brusnica (1)
-
Cheesecake (1)
-
Chilli (1)
-
Citrusová (3)
-
Citrón (3)
-
Harmonická (3)
-
Hrozno (1)
-
Hruška (1)
-
Intenzívna (5)
-
Jablko (1)
-
Jahoda (2)
-
Jemne pikantná (1)
-
Jemná (11)
-
Jemně mléčná (1)
-
Kaktus (1)
-
Karamel (2)
-
Korenená (5)
-
Korenie (10)
-
Kouřová (2)
-
Krém (2)
-
Kvetinová (7)
-
Kvetová (3)
-
Kyselkavá (1)
-
Lehce svíravá (1)
-
Lesné plody (1)
-
Mandarinka (1)
-
Mango (2)
-
Marcipán (1)
-
Medová (5)
-
Mierna (1)
-
Mierne pikantná (3)
-
Muskatel (1)
-
Muškátová (1)
-
Násladlá (20)
-
Ovocie (6)
-
Ovocná (13)
-
Ořechy (2)
-
Plná (2)
-
Pomaranč (1)
-
Pražená (1)
-
Pražené mandle (1)
-
Prírodné (5)
-
Rum (1)
-
Ruža (1)
-
Silná (1)
-
Sladká (6)
-
Sladová (3)
-
Svieža (11)
-
Tropické ovocie (2)
-
Unikátní (1)
-
Vaječný likér (1)
-
Vanilka (2)
-
Višňa (1)
-
Výrazná (1)
-
Zemitá (1)
-
Zázvor (1)
-
lehká (1)
-
mierne sladová (1)
-
oriešková (1)
-
pikantní (12)
-
Údená (1)
-
Čierne čerešne (1)
-
Škorica (1)
-
Ananás (6)
-
Aníz (1)
-
Bergamot (6)
-
Broskyňa (1)
-
Brusnice (2)
-
Citrónová kôra (4)
-
Citrónová tráva (3)
-
Ginkgo biloba (1)
-
Goji (1)
-
Guarana (1)
-
Hruška (1)
-
Ibištek (1)
-
Jablká (1)
-
Jahody (3)
-
Jazmín (2)
-
Kardamóm (2)
-
Klinček (5)
-
Korenie (1)
-
Kvet slezu (2)
-
Mandarinka (1)
-
Mandle (1)
-
Mango (6)
-
Marhule (1)
-
Nevädza poľná (6)
-
Ostružinové lístie (1)
-
Papája (4)
-
Pomaranč (1)
-
Pomarančová kôra (4)
-
Ružové korenie (3)
-
Vanilka (2)
-
Višňa (1)
-
Yerba Mate (2)
-
Zelený čaj (1)
-
Zázvor (6)
-
Červená repa (1)
-
Červené ríbezle (4)
-
Čierna ríbezľa (1)
-
Čierny čaj (114)
-
Čučoriedky (1)
-
Škorica (4)
-
Žihľava (1)

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

ČAS HARMÓNIE - čierny čaj

MASALA CHAI - čierny čaj

EARL GREY - čierny čaj

CEYLON ORANGE PEKOE - čierny čaj

CEYLON HIGH GROWN OP - čierny čaj

EARL GREY - NEBESKÝ KVET - čierny čaj

ČAJ PRE ZDRAVIE A KRÁSU - zmes

EARL GREY LEMON - čierny čaj

ASSAM HATIMARA CTC BOP - čierny čaj

ENGLISH BREAKFAST - čierny čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - čierny čaj

Pre získanie energie - čierny čaj

ANGLICKÝ KARAMEL - čierny čaj

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - čierny čaj

BRUSNICOVO KAKTUSOVÝ - čierny čaj

ŠPANIELSKA MANDARÍNKA - čierny čaj

CEYLON UVA PEKOE - čierny čaj

GOLDEN NEPAL FTGFOP 1 SECOND FLUSH - čierny čaj

CHINA KEEMUN CONGU - čierny čaj

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - čierny čaj

ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - čierny čaj

DARJEELING FTGFOP1 - čierny čaj

DARJEELING EARL GREY - čierny čaj
Čierny čaj
Čierny čaj si vybavíme ako typického zástupcu všetkých čajov. Je to zrejme preto, že bol v Európe dlhú dobu jediným známym čajom. Všetky ostatné po ceste loďou strácali arómu aj farbu. Čierny čaj je vďaka fermentácii "zakonzervovaný" a ľahšie prečká náročný transport.
Zvýšený dopyt po čiernom čaji viedol v krajinách jeho pôvodu samozrejme k vyššej produkcii. Historické pramene hovoria o polovici 17. storočia, keď svetové plantáže začali dodávať svetu viac fermentovaného čaju.
Najslávnejšie čierne čaje pochádzajú z indického Darjeelingu alebo Assamu. Špičková je tiež produkcia Srí Lanky, stranou rozhodne nestojí ani Čína a Japonsko. Podľa farby nálevu čiernemu čaju hovoria červený. A hoci tamojší obyvatelia ich chuti zrovna nehovejú, patria obe ázijské krajiny k vývozcom čiernych čajov mimoriadnej kvality. Na trhu je tiež rad čiernych čajov z Kene alebo Zimbabwe.
Najskôr oxidácia, potom sušenie
Pre výrobu čierneho čaju je špecifická oxidácia polyfenolov, označovaná tiež ako fermentácia. Aby mohol chemický proces prebehnúť, musia byť čajové lístky mechanicky poškodené. Len tak sa z ich buniek uvoľní šťava, ktorá fermentáciu katalyzuje. Proces trvá od niekoľkých málo minút až po dve hodiny. Príliš dlho fermentovaný čaj má nepríjemnú zemitú chuť. Fermentáciu ukončí sušenie pri zhruba 80 °C.
Kofeín - kamarát pre ťažké rana, priateľ dobrého trávenia a pozitívnej mysle
Rovnako ako zelený čaj, bol aj čierny čaj podrobený mnohým štúdiám o vplyve jeho konzumácie na zdravie. Zásadným oznámením, ktoré z nich vyplynulo, je, že čierny čaj obsahuje cez 400 rôznych látok. Nájdeme medzi nimi predovšetkým kofeín, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitamíny C, radu B, A aj K, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky. Hlavnou účinnou látkou je kofeín, v prípade čaju uvádzaný pod názvom teín. Čerstvé čajové lístky ho môžu obsahovať až 7%, častejšie to však býva okolo 5%. Teín sa do nálevu uvoľňuje najviac prvých 30 sekúnd. A jeho účinky?
- Povzbudzuje nervový systém,
- odstraňuje únavu a nespavosť,
- zlepšuje sústredenie,
- stimuluje metabolizmus, povzbudzuje pľúca a srdce, prispieva k okysličeniu mozgu.
Kvalitný čierny čaj, napríklad Assam Doomur Fullung alebo Bio Darjeeling dokáže výborne naštartovať deň. Nie nadarmo servírujú Angličania prvú šálku silného čierneho čaju rovno k posteli. Pre ten účel sa dokonale hodí klasický Earl Grey s typickou bergamotovou arómou alebo English Breakfast.
Ako ho pripraviť
Pripraviť čierny čaj nie je nijako zložité. V podmienkach bežnej domácnosti stačí sitko alebo čajítko. Pre sofistikovanejšiu prípravu sú vhodné dve sklenené kanvice - jedna na sparovanie a lúhovanie lístkov, druhá na servírovanie.
Prvú kanvicu prelejeme horúcou vodou, aby sa vyhriala a vyčistila. Nasypeme do nej 4 - 6 gramov (3 - 4 čajové lyžičky) čaju na liter vody a zalejeme. Voda by mala dosahovať teplotu 98 - 99 ° C, čo je tesne po ukončení varu. Čierny čaj obvykle lúhujeme od 3 do 6 minút (zlomkové čaje kratšiu dobu, celolistové dlhšiu).
Na dochutenie sa hodí cukor, med, mlieko (odporúča sa naliať čaj na mlieko), citrón. Inšpiráciu nájdete v článku 13 tipov, čím si ochutiť kvalitný sypaný čaj. Ak hodláte užiť všetky tóny čierneho čaju, pijeme ho bez prísad.