

ASSAM TGFOPI MARGERITA - čierny čaj
Špičkový čaj poznáte najprv podľa názvu, hneď nato podľa chuti. Assam zokresu Margerita dostal do vienka päť písmen a jedno číslo. Na prvý pohľad prezradí, že ide o lahôdku z najlahodnejších, čaj s vysokým podielom najmladších lístkov. Akonáhle ho zalejete horúcou vodou, získate silný, svieži a sladko doznievajúci nápoj. Assam TGFOPI Margerita je predurčený k poriadnym raňajkám, ale výborne sa uplatní aj k jesenným poobediam. Dodá energiu k športovaniu alebo študovaniu.
Zloženie
Čierny čaj Assam STGFOPI 100%Nálev a chuť čaju
Assam TGFOPI Margerita dáva tmavo jantárový nálev so sviežou trpkosťou a ľahkou sladkou vôňou. Podobná je samozrejme aj jeho chuť - bohatá a intenzívna, príjemne svieža, zanecháva dlhú sladkastú dochuť.
Čaje s Assamu bývajú obľúbené ako súčasť anglických raňajok. Vyskúšajte ho s kvapkou mlieka a lyžičkou hnedého cukru.
Pôvod čaju
Tento čaj vyrástol úpätiach vysokých kopcov, nebičovali ho ľadové vetry ani netrápilo suché leto. Assam TGFOPI Margerita pochádza z oblasti, kde priemerná nadmorská výška je 150 metrov, krajina je zvlnená a okrem lesov a riek v nej nájdete niekoľko čajových plantáží. Čajová záhrada Margerita leží v okrese Tinsukia vo východnej časti indického Assamu. Bola založená v roku 1884 a dnes má rozlohu necelých 1000 hektárov. Meno jej údajne dala talianska kráľovná.
V Assamu vyrastie ročne celá polovica všetok indického čaju. Pretože sa čajovníky čínske (Camellia sinensis) pestujú v nízkej nadmorskej výške, získajú ich listy sladovú sladkosť a zemitú chuť. Čajový priemysel v oblasti založili britský plantážnici, ich potomkovia tvoria dodnes významnú skupinu obyvateľov Assamu. Nie je bez zaujímavosti, že 50 percent zamestnancov plantáží sú ženy. A je namieste tiež zmieniť , že ich socioekonomické postavenie je potrebné stále zlepšovať. Chýbajú dostupné bývania, doprava, vzdelávanie aj lekárska starostlivosť. Už v roku 1951 bolo preto prijaté štátne nariadenie stanovujúce, že každá čajová záhrada má mať zdravotné stredisko s odpovedajúcou starostlivosťou. Bohužiaľ nie vo všetkých častiach krajiny sa darí naplňovať.
Zber čajov v Assamu sa prevádza hlavne ručne, a to veľmi skoro ráno. Lístky po niekoľko hodín zvädnú, potom sú nechané prirodzenému procesu oxidácie enzýmov (za vyššie teploty a vlhkosti vzduchu) a nakoniec ich robotníci alebo stroje formujú, sušia, triedia a balia.
Skrátka TGFOPI (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) označuje špičkové čaje s obsahom ochlpených púčikov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Čierny čaj zalejete s vriacou vodou (100°C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
2. Pre prípravu čaju v kanvici pridajte o 1 lyžičku naviac.
3. Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - čierny čaj
