

CHINA YUNNAN FOP - čierny čaj
Nie je to žiadna veda. Komu je potrebné povzbudenie, nechá čierny čaj vylúhovať dve tri minútky. Kto hľadá upokojenie pre žalúdok a stimuláciu trávenia, zaleje čaj na páť minút . Či tak alebo tak, vždy dajte prednosť kvalite pred zľavou v supermarkete. Čierny čaj vám vašu pozornosť a čas venovaný príprave stokrát oplatí. Bude sa vám páčiť, voňať aj chutiť. Zvlášť, ak siahnete po čerstvom China Yunnan FOP!
Zloženie
Čierny čaj China Yunnan FOP 100%Nálev a chuť čaju
Klasický čierny čaj dáva svetlejší červený nálev plnej chuti a jemnej arómy. China Yunnan FOP je vysoko kvalitný, preto v ňom rozoznáme charakteristickú sladkosť doplnenú príjemnou trpkosťou. Vôňa je mierna, prírodná. Tento čaj sa skvele uplatní ako raňajkový, ochutnajte ho napríklad s mliekom alebo trstinovým cukrom.
Pôvod čaju
Hoci Čína historicky patrí k producentom predovšetkým zelených čajov, darí sa jej od polovice 20. storočia aj na poli silných čiernych čajov. Počas krátkej doby sa z juhozápadnej provincie Yunnan, ktorá leží na hranici s Vietnamom, stalo miesto preslávené veľmi kvalitnými kvasenými čajmi.
China Yunnan FOP je už podľa názvu akostný čaj s obsahom výhonku a najlepšieho prvého lístka. Podľa uznávanej terminológie (FOP - Flowery Orange Pekoe) patrí k lepším štandardom väčšiny plantáží. Vyrába sa v oblasti s miernym podnebím a na jeho vzhľad, chuť aj vôňu má najväčší vplyv nadmorská výška a zrážkový úhrn. Čajovníky čínske (Camellia sinensis) rastú v Junnane vysoko v horách, ich zber je preto pomerne náročný. Je pravdou, že v poslednom čase sa čajové lístky zberajú čím ďalej viac strojovo, v tradičných záhradách sa ale stále držia osvedčenej práce bystrých a jemných ľudských rúk. Miestne ženy vyrážajú na plantáže skoro ráno, lístočky šklbú a ukladajú do veľkých košov. Následne ich dopravia na spracovanie, ktoré spočíva v rozložení na rošty (kde lístky zvädnú), zvinovaní (väčšinou strojové, niekedy ručné) a fermentácií. Ide v podstate o jednoduchý chemický proces, pri ktorom za účinku vlhka a teploty okolo 28 °C dochádza k oxidácii enzýmov. Čajové lístky vďaka tomu zmenia farbu, chuť aj vôňu. Je to veľmi strážená časť výroby čaju, pretože rozhoduje o kvalite a cene konečného výrobku. Sušenie je v Číne vykonávané buď nad ohňom, alebo vo veľkých panviciach. Aj tu je dôležité pozorne celý proces monitorovať a riadiť. Prehriaty čaj máva nežiaducu, až nepríjemnú príchuť.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj
