MILK OOLONG
Mlieko, ako ho poznáme, je jemné, hladké, zamatové, sladké... Aký asi môže byť mliečny Oolong? Úplne rovnaký! Milk Oolong, pochúťka z Taiwanu, má nezvyčajne hebkú chuť a nasladlú arómu. Pestuje sa v úchvatnej prírode plnej rozoklaných kopcov a zelených strání. Jeho výrobe je venovaná maximálna pozornosť. Nie je teda divu, že patrí k vysoko ceneným sortám.
Zloženie
Milk Oolong 100%Nálev a chuť čaju
Milk Oolong vyniká skvostnou mliečnou chuťou. Mnohí v nej identifikujú klasický podtext Oolongov, teda orechy. Aróma je sladkastá. Po zaliatí dáva čaj žltozelenú farbu a nádherne jemnú vôňu.
Pôvod čaju
Pre Oolongy je charakteristická takzvaná polofermentácia. Hovorí sa im preto tiež čaje modrozelené alebo polozelené. Lístky čajovníkov čínskych sú na Taiwane zbierané až päťkrát ročne. Zber prebieha od apríla do decembra. Po ňom prichádza na rad špeciálny postup, pri ktorom čajové lístky získajú typickú mliečnu arómu. Ich zavädnutie prebieha v mliečnej pare. Potom ich farmári nasypú do špeciálnych nádob s mliečnou esenciou a opakovane namáčajú. Následne čaj putuje do veľkých bambusových košov, v ktorých sa intenzívne natriasa. Tým sa lístky pokrčia a narušia, čo spustí prirodzenú oxidáciu enzýmov. V závislosti na sorte sú ponechané tomuto chemickému procesu rôzne dlho. Najčastejšie sa Oolongy fermentujú niekde medzi 8-85 percentami. Na percente fermentácie je závislá výsledná farba, aróma aj obsah kofeínu (teínu).
Na Taiwane sa čajové záhrady nachádzajú prakticky vo všetkých regiónoch. Najčastejšie sa Oolongy vyvážajú z oblasti Nantou, kde sú čajovníky čínske pestované na úbočiach hôr. Poskytujú im ideálne pôdne a klimatické podmienky. Taiwanské Oolongy pokryjú asi 20 percent svetovej produkcie týchto unikátnych čajov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
80-90 °C | 5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou o teplote 80-90 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
14. 1.
23. 6.
22. 9.
24. 8.
22. 4.