

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva
Z Číny sa dostal na Taiwan a razom je z neho fenomén! Elegantný Oolong je medzi znalcami cenený pre intenzívnu sladkú vôňu a delikátnu arómu. Pretože je polofermentovaný, neobsahuje toľko kofeínu ako čierny čaj. Jeho mimoriadné zdravotné účinky ho stavajú na popredné priečky obľúbenosti. Pravidelné pitie Oolongu posilňuje obranyschopnosť, predchádza rakovine a spaľuje tuky.
Zloženie
Oolong 100%Nálev a chuť čaju
Oolong dáva žltozelený nálev, podľa miesta zberu môže byť až oranžový. Pretože je fermentovaný len sčasti, obsahuje veľké množstvo silíc, ktoré mu dávajú výrazné zemitú arómu s orechovým nádychom. Vôňa je intenzívna a sladká.
Pôvod čaju

Oolong je čajom typickým skôr pre Čínu. Napriek tomu je ten, ktorý pochádza z Taiwanu, neskutočne jemný a veľmi vyhľadávaný. Taiwan produkuje asi 20 percent všetkých Oolong čajov na svete. S pestovaním čajovníkov čínskych určených na výrobu Oolongu začali na Taiwane pomerne nedávno. V roku 1855 boli privezené prvé rastliny z čínskej provincie Fujian a na Taiwane zasadené v oblasti Dongding. Netrvalo dlho a taiwanský čaj sa stal výhodným vývozným artiklom (hneď za cukrom a gáfrom).
Čajovníkové lístky sa zbierajú v momente plnej zrelosti, aby nálev získal svoju povestnú vyváženosť. Zber prebieha až päťkrát ročne, v období od apríla do decembra. Listy sa spracovávajú okamžite po zbere, ale nesmú sa zbierať príliš skoro. Na rozdiel od ostatných čajov sa nechajú zvädnúť na slnku. Ich výroba sa podobá výrobe čierneho čaju, ale fermentácia je ukončená skôr. Oolongy sú fermentované niekde medzi 8 a 85 percentami, vždy záleží na sorte. Hovorí sa im tiež polofermentované, polozelené alebo modrozelené. Kvalitné taiwanské čaje sú označované ako Formosa Tea.
Tento Oolong pochádza z centrálnej oblasti Taiwanu Nantou. V jeho horách panujú pre pestovanie čajovníkov optimálne podmienky. Tamojšie čaje získavajú popredné umiestnenie vo svetových súťažiach, pretože sú menej fermentované a vďaka pečeniu na drevenom uhlí majú orechovú, karamelovú a gaštanovou príchuť.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou o teplote 80-90 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























2. 3.
27. 11.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MILK OOLONG

PI LO CHUN - zelený čaj

GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN - zelený čaj
Prezerali ste
