

PU ERH std.
Ešte zdravší, než sme dúfali. Ak vás zaujíma, ako vyzeral, chutil a voňal čaj pred dvetisíc rokmi, potom si dajte Pu Erh. Neponúkame žiadne archeologické vykopávky, ale čaj spracovávaný tou najtradičnejšou metódou. Tajomná dvojaká fermentácia dáva Pu Erhu čarovné schopnosti - požiera tuky, posilňuje imunitu, zaháňa depresie. Čo viac si priať. S Pu Erhom vás čaká skvelá budúcnosť!
Zloženie
Červený čaj PU ERH STD 100%Nálev a chuť čaju
Pre Pu Erh je typická zemitá chuť, občas mierne sladkastá. Čím je čaj starší, tým jemnejšie chutí, ale čím dlhšie sa lúhuje, tým je hrubšia a zemitejšia. Nálev má veľmi tmavú až nepriehľadnú farbu. Aróma je čerstvá, zvieravá.
Pu Erh sa výborne hodí na prípravu ľadového čaju.
Pôvod čaju
Tento prapredok všetkých čajov má mimoriadne zaujímavú históriu aj výrobný postup. Prekvapujúci je tiež fakt, že na rozdiel od ostatných čajov, Pu Erh starobou nestráca na kvalite. Práve naopak - čím je starší, tým má delikátnejšiu chuť. Názov je pravdepodobne odvodený od mesta, do ktorého nosili česačky čaj na spracovanie. Okresný Pchu-er leží v juhozápadnej čínskej provincii Yunnan. Tá je známa pomerne vysokou nadmorskou výškou a špecifická mierna klíma sa opiera monzúnovými dažďami.
Snáď rovnako, alebo dokonca ešte dôležitejší ako oblasť pestovania, je jeho spôsob. Pu Erh môže pochádzať z rôznych foriem čajovníkov čínskych (Camellia sinensis). Za čaj najnižšej triedy je považovaný ten, ktorý sa vyrába z čajových kríkov vypestovaných zo semien alebo odrezkov a rastúcich v relatívne malých nadmorských výškach. Pri jeho pestovaní sa neraz používajú pesticídy a chemické hnojivá, lístky sú preto horkasté a zvieravé. Väčšina spracovateľov tvrdí, že ich čaj pochádza z divoko rastúcich, mimoriadne starých kríkov. Takých je naozaj ale len menšina. Čaje, ktoré rastú bez zásahu človeka, sú najcennejšie.
Zbiera sa puk s 3-4 lístkami, staršie listy sú totiž pre vlastnosti Pu Erhu zásadné. Spracovanie je väčšinou stále ručné a zakladá sa na takzvanej pomalej fermentácii. Ak to počasie dovolí, sú listy rozprestreté na slnku alebo vo vetranej miestnosti, kde zvädnú. Ak prší, využívajú farmári ich nahrievanie. Ďalším krokom je "zabitie zelenej" - lístky sú na suchej panvici zahrievané a valcované. Tým dôjde k zastaveniu aktivity enzýmov. Následne sa listy miešajú, stáčajú a na miernom slnku sušia. Takému čaju sa hovorí Mao Cha. Buď sa predáva na trh, alebo ďalej spracováva. Navlhčia sa, nahrnú na kôpky a nechajú kvasiť. Vďaka prirodzenému pôsobeniu kmeňov Aspergillus, Penicilium a radu kvasiniek vyzreje čaj do skvelej kvality. Doba zrenia závisí na požadovanom výsledku a čajovej záhrade, niekde ide o dni, inde o mesiace či roky. Keď je na konci, lístky sa pretriedia, naparia a zlisujú. Výsledkom sú tehličky, koláče, hniezda alebo tabuľky. Čaj sa označuje ako Shu Pu Erh.
Pu Erh je možné na trhu nájsť pod názvami Pchu er, Pu'er, Pu-Erh.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Pu - Erh STD zalejte vriacou vodou, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























15. 3.
25. 3.
23. 6.
22. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

ROOIBOS
