ROYAL EARL GREY - čierny čaj
Ďalší ašpirant na kráľovský stôl! Špičková čierna klasika z Číny obohatená bergamotovou silicou by si na kráľkovskom dvore hanbu rozhodne neurobila. A tak sme si istí, že ani vaša maškrtné jazýčky nepohrdnú čajom s hrdým názvom Royal Earl Grey. Je stvorený pre pokojné víkendové raňajky aj rušné popoludnia. Kedykoľvek budete chcieť osviežiť vašu myseľ a povzbudiť telo.
Zloženie
Čierny čaj China Keemun Congu 95%, BergamotNálev a chuť čaju
Royal Earl Grey dáva tmavý, hnedočervený nálev, ktorý silne vonia bergamotom. Prírodnú silicu nádherne dopĺňa tradičný čierny China Keemun, takže kompozícia je vo výsledku sladkastá, veľmi voňavá a slabo orchideová.
Pôvod čaju
Čínsky Keemun, ktorý dáva čaju Royal Earl Grey základ, pestovaného v provincii Jiangxi. Vďaka subtropickej klíme a bohatým, vlhkým rokom, sa tam čajovníkom čínskym (Camellia sinensis) dobre darí.
Keemun má pomerne krátku históriu. Prvýkrát bol vyrobený v roku 1875, v podstate ako pokus štátneho úradníka Yu Quianchena, ktorý sa vybral do Fujianu učiť tajomstvu produkcie tamojších čajov. Výsledky predčili jeho očakávania a Keemun rýchlo prenikol na anglický trh, kde sa stal súčasťou tradičných raňajkových čajových zmesí.
Drobné čajové lístky pre China Keemun sa zberajú väčšinou v kopcoch, a to koncom apríla alebo začiatkom mája. Robotníci ich rozložia a nechajú zvädnúť, potom ich ručne zvinú. Počas tohto kroku je narušená štruktúra čaju a dochádza k uvoľneniu šťavy. Tá zvýši medzi lístkami vlhkosť a začne prirodzenú oxidácii enzýmov. Ide samozrejme o proces riadený a pozorne dozorovaný. Sleduje sa teplota fermentačného procesu, vlhkosť aj čas, po ktorý prebieha. Keď dosiahne čaj požadovanú chuť a arómu, je usušený na panvici alebo pomocou horúceho vzduchu.
Royal Earl Grey je vyrábaný pridaním bergamotovej silice k čaju China Keemun. Ide o éterický olej získavaný z plodov podobných citrónom. Bergamot sa používa v kozmetike i pre ochutenia čajov.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaja v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
6. 5.
14. 1.
4. 5.
5. 1.