

CHINA GABALONG BIO - oolong
Gabalong je skutočnou raritou. Žiadny iný čaj nie je fermentovaný v prostredí sýtenom dusíkom, žiadny neobsahuje toľko gamaaminomaslovej kyseliny a žiadny nechutí po karameli a čokoláde. Dajte si šálku neuveriteľne lahodného a zároveň kondíciu upevňujúceho čaju. Nálev má úžasnú zlatooranžový farbu, vôňa je príjemne sladkastá. China Gabalong BIO sa vám bude páčiť po všetkých stránkach.
Zloženie
Oolong 100%Nálev a chuť čaju
V chuti China Gabalong BIO nájdete čokoládu a karamel aj jemný natrpklý chvostík. Pôsobí však veľmi harmonicky a sviežo. Tento oolong dáva nálev skutočne krásnej farby, tešiť sa môžete na sýto oranžové až oranžovo zlatisté tóny.
Pôvod čaju
Kto už o čajoch niečo vie, tomu provinciu Fujian predstavovať nemusíme. Kto nemá o starodávnej a vzácnymi čajmi preslávenej časti Číny páru, pre toho na začiatok pár slov: Fujian sa nachádza na juhovýchodnom pobreží Číny, mierne zasahuje aj do východnej časti ostrova Taiwan. Celé územie ale spravuje Čínska ľudová republika. Provincia je radená medzi kultúrne a lingvisticky najrozmanitejšie. Tiež geografia ukazuje na pestrosť - tradične sa o Fujiane hovorí ako o území "ôsmich dielov hôr, jedného dielu vody a jedného dielu polí". Prenesene to znamená, že ide o oblasť kopcovitú, vodou bohato zásobovanú z potokov, riek aj vodopádov a zameranú na pestovanie poľnohospodárskych produktov. Subtropické podnebie s miernymi zimami nahráva produkcii ryže, sladkých zemiakov, jačmeňa, pšenice, cukrovej trstiny a samozrejme čaju.
Za raritnými vlastnosťami tohto čaju je potrebné hľadať ako pestovanie kríkov v režime ekologického poľnohospodárstva, tak ručný zber lístkov čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) a najmä postup ich spracovania. Po našklbaní sa čaj necháva 10-14 hodín fermentovať pri zvýšenej koncentrácii dusíka. Dôvod? Zabrániť v listoch oxidácii enzýmov a zároveň zvýšiť produkciu kyseliny gama-aminomaslovej (GABA). Pretože China Gabalong BIO je čaj typu oolong, nie je fermentácia úplná, dosahuje len 20-70 percent. Takzvaná GABA má podstatný vplyv na fungovanie nervovej sústavy, preto je jej prítomnosť v čaji toľko žiaduca. Wikipédia uvádza, že "Hrá dôležitú úlohu pri regulácii excitability neurónov v CNS. U človeka je GABA priamo zodpovedná za reguláciu svalového tonusu... tiež reguluje rast embryonálnych a nervových kmeňových buniek". Podľa všetkého sa táto látka zároveň podieľa na miernení stresu, zlepšení spánku a znížení vysokého krvného tlaku.
Na špeciálny postup prišiel japonský vedec Thushida Torijo, riaditeľ Food Function Division, National Food Research Institute, pracovník Národného inštitútu pre výskum čaju, ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu. Rodák z prefektúry Iwate skúmal v čajovom výskumnom ústave Ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu vzťah medzi metabolizmom a kvalitou zložiek čaju. V roku 1984 začal s kolegami vyvíjať čaj bohatý na GABA. T. Torijo so svojím tímom totiž zistil, že GABA sa v zelenom čaji hromadí po 6-10 hodinách bez prístupu kyslíka, ktorý je nahradený dusíkom. Po ďalších experimentoch došli k poznaniu, že GABA za týchto podmienok vzniká ako v čaji zelenom, tak čiernom aj oolongu. Koncom 80. rokov minulého storočia sa čaje s vysokým obsahom kyseliny gama-aminomaslovej dostali na trh a stali sa mimoriadne populárne. Má to ale jeden háčik: Aké množstvo GABA bude čaj obsahovať, záleží na kvalite lístkov a čase, po ktorý je vystavený pôsobeniu dusíka. Napríklad ako "GABA oolongy" sa smú predávať len tie čaje, ktoré obsahujú viac ako 150 mg kyseliny v 100 gramoch čaju.
Aby boli informácie o zdravotných výhodách tohto čaju kompletné, dodajme, že okrem kyseliny GABA je zároveň tiež bohatý na antioxidanty. Okrem iného chráni srdcovo-cievny systém a pomáhajú organizmu v prevencii mnohých ochorení.
Konzumácia čaju nie je pre obyvateľov Fujianu jednoduchým spôsobom, ako zahnať smäd alebo sa zbaviť niektorých zdravotných ťažkostí. Je pre nich spôsobom života, návratom k prírode, stelesnením túžby po čistote a jednoduchosti. Mnoho slávnych miestnych čajov je preto pripravovaných metódou Gong Fu Cha, rituálom prinášajúcim pokoj a naprosté uvoľnenie mysle. Tiež čaj China Gabalong BIO môžete týmto spôsobom prichystať. Dočkáte sa zážitku naozaj povznášajúceho.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 80-90 °C v pomere 1 čajová lyžička na 150-200 ml vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- V prikrytej šálke luhujte 5 minút, potom preceďte.

























11. 8.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM
