

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - čierny čaj
Tomuto Assamu dávame päť hviezdičiek vo všetkých kategóriách! Miestni ho pijú veľmi silný a skutočne sladký. Pridávajú do neho mlieko, v Himalájach ho potom šperkujú kardamónom a ďalším korením. Nalievajú ho do malých šálok, podávajú k nemu sladké pečivo. V Indii je pitie čaju stredobodom dňa, chvíľou na rozhovory aj uzatváranie obchodov. Nechajte sa inšpirovať!
Zloženie
Čierny čaj Assam TGFOP1 Second flush Monipur 100%Nálev a chuť čaju
Skvelý Assam TGFOP1 Second Flush "MONIPUR" je typický tmavými listami a tiež tmavým medeným nálevom. Má vyrovnanú, plnú a veľmi silnú chuť. Objavuje sa v nej samozrejme klasická trpkosť. Aróma je prírodná, trpkastá. Z lístkov je možné pripraviť tri lahodné nálevy, ktoré sa budú odlišovať intenzitou chute aj povzbudzujúcimi a osviežujúcimi účinkami.
Pôvod čaju
Tento čierny čaj vozíme vždy čerstvý z indického Assamu. Volá sa podľa štátu Monipur (Manipur) v severovýchodnej Indii presláveného mnohými nádhernými jazerami a konfrontáciou kultúr a náboženstiev. Plantáže v Monipur ležia zakliesnené medzi kopcami, tento kút Indie má vo všeobecnosti veľmi priaznivú klímu. V lete dosahujú teploty maximálne 32 °C, v zime klesajú ľahko pod nulu. Od mája do polovice októbra tam prší, striedajú sa prudké lejaky s ľahkým mžením. Zrážky a teplotné úhrny vytvárajú spolu s úrodnými údolnými pôdami optimálne podmienky na pestovanie čajovníkov čínskych rodu Assamica. V Monipure ale nájdeme aj bambus, trstinu, duby, teak, kávu, pomarančovníky, kardamón a ryžu.
Už z názvu čaju - Assam TGFOP1 Second Flush "MONIPUR" môžeme odvodiť jeho kvalitu a poradie úrody. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) udáva, že ide o cenenú sortu s veľkým obsahom výhonkov. Číslo 1 ukazuje na kvalitu a opis Second Flush oznamuje, že čaj pochádza z druhej úrody. Lístky čajovníkov sa trhajú do veľkých košov a prepravujú na spracovateľské farmy. Tam sa nechajú zvädnúť. V špeciálnom rolleri sa zvinú, vďaka čomu sú rozrušené bunkové štruktúry a uvoľnená šťava. To je nutný predpoklad pre ďalší krok - fermentáciu. Ide o oxidáciu enzýmov, ktorá prebieha v teple a vlhku. Vďaka nej sa zo zelených lístkov stáva čierny, aromatický a silný čaj. Rovnako ako fermentácia, je aj sušenie mimoriadne prísne kontrolované. Od ich prevedenia sa totiž odvíja kvalita a tiež cena čaju na trhu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























1. 1.
15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Liatinová čajová kanvica so sitkom 1200 ml - zelený dekor

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - čierny čaj

ASSAM HATIMARA CTC BOP - čierny čaj
