-
Čaje podľa obsahu bylín
- Alchemilkový čaj
- Bambusový čaj
- Čaj z malinovníka
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnica čínska
- Harmančekový čaj
- Jazmínový čaj
- Konopný čaj
- Lipový čaj
- Ľubovníkový čaj
- Mätový čaj
- Medovkový čaj
- Modrý čaj s Clitoriou
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalviový čaj
- Šípkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
- Žihľavový čaj
Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Čierny čaj
Čierny čaj si vybavíme ako typického zástupcu všetkých čajov. Je to zrejme preto, že bol v Európe dlhú dobu jediným známym čajom. Všetky ostatné po ceste loďou strácali arómu aj farbu. Čierny čaj je vďaka fermentácii "zakonzervovaný" a ľahšie prečká náročný transport. Zvýšený dopyt po čiernom čaji… celý popis
-
Anhui (2)
-
Assam (10)
-
Ceylón (1)
-
Darjeeling (12)
-
Darrang (1)
-
Dimbula (7)
-
EÚ (1)
-
Fujian (4)
-
Guangxi (1)
-
Guizhou (1)
-
Guria (4)
-
Hubei (1)
-
Ilam (2)
-
India / Assam (1)
-
Kagoshima (1)
-
Kurseong (1)
-
Milima (1)
-
Mount Kenya (1)
-
Mount Namuli (1)
-
Nilgiri (2)
-
Nuwara Eliya (2)
-
Ruhuna (17)
-
Rukeri (1)
-
Sidamanik (1)
-
Sikkim (1)
-
Tinsukia (1)
-
Uva (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Vých. Bengál - Baghmari (1)
-
Yunnan (12)
-
Zhejiang (1)
-
provincia Kandy (4)
-
Aromatická (6)
-
Bergamot (6)
-
Bourbon (1)
-
Broskyňa (2)
-
Brusnica (1)
-
Cheesecake (1)
-
Chilli (1)
-
Citrusová (2)
-
Citrón (3)
-
Harmonická (2)
-
Hrozno (1)
-
Hruška (1)
-
Intenzívna (4)
-
Jablko (1)
-
Jahoda (2)
-
Jemne pikantná (1)
-
Jemná (11)
-
Jemně mléčná (1)
-
Kaktus (1)
-
Karamel (2)
-
Korenená (3)
-
Korenie (10)
-
Kouřová (2)
-
Krém (2)
-
Kvetinová (4)
-
Kvetová (3)
-
Kyselkavá (1)
-
Lehce svíravá (1)
-
Lesné plody (1)
-
Mandarinka (1)
-
Mango (2)
-
Marcipán (1)
-
Medová (4)
-
Mierne pikantná (3)
-
Muskatel (1)
-
Muškátová (1)
-
Násladlá (20)
-
Orechy (1)
-
Ovocie (5)
-
Ovocná (12)
-
Plná (2)
-
Pomaranč (1)
-
Pražená (1)
-
Pražené mandle (1)
-
Prírodné (5)
-
Rum (1)
-
Ruža (1)
-
Silná (1)
-
Sladká (6)
-
Sladová (3)
-
Svieža (10)
-
Tropické ovocie (2)
-
Unikátny (1)
-
Vaječný likér (1)
-
Vanilka (2)
-
Višňa (1)
-
Výrazná (1)
-
Zemitá (1)
-
Zázvor (1)
-
mierne sladová (1)
-
oriešková (1)
-
pikantní (12)
-
Údená (1)
-
Čierne čerešne (1)
-
ľahký (1)
-
Škorica (1)
-
Ananás (6)
-
Aníz (1)
-
Bergamot (6)
-
Broskyňa (1)
-
Brusnice (2)
-
Citrónová kôra (4)
-
Citrónová tráva (3)
-
Ginkgo biloba (1)
-
Guarana (1)
-
Hruška (1)
-
Ibištek (1)
-
Jablká (1)
-
Jahody (3)
-
Jazmín (2)
-
Kardamóm (1)
-
Klinček (5)
-
Korenie (1)
-
Kvet slezu (2)
-
Mandarinka (1)
-
Mandle (1)
-
Mango (6)
-
Marhule (1)
-
Nevädza poľná (6)
-
Ostružinové lístie (1)
-
Papája (4)
-
Pomaranč (1)
-
Pomarančová kôra (4)
-
Ružové korenie (3)
-
Vanilka (2)
-
Višňa (1)
-
Yerba Mate (2)
-
Zelený čaj (1)
-
Zázvor (6)
-
Červená repa (1)
-
Červené ríbezle (4)
-
Čierna ríbezľa (1)
-
Čierny čaj (108)
-
Čučoriedky (1)
-
Škorica (4)
-
Žihľava (1)
DARJEELING EARL GREY - čierny čaj
ASSAM TGFOPI MARGERITA - čierny čaj
CEYLON FBOPF SP KOPPAAKANDA - čierny čaj
CHINA YUNNAN FOP - čierny čaj
VOŇAVÁ ZÁHRADA - čierny čaj
MUSKATELOVÝ DARJEELING MARGARETS HOPE - čierny čaj
ASSAM TGFOP - čierny čaj
ASSAM TGFOP1 SONIPUR ORGANIC - čierny čaj
VAJEČNÝ LIKÉR - čierny čaj
VIŠNE V RUME - čierny čaj
Assam Second Flush BOP Corramore - čierny čaj
CEYLON FOP CANDYMAN KANDY - čierny čaj
YUNNAN BLACK MAO FENG - čierny čaj
DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - čierny čaj
JAVA BOP1 PASIR MALANG - čierny čaj
MADAGASKAR - čierny čaj
EARL GREY BIO - čierny čaj
SUMATRA BOP1 BAH BUTONG - čierny čaj
GOLDEN MONKEY - čierny čaj
CEYLON OP1 BEZ KOFEÍNU - čierny čaj
VANILKOVÝ SEN - čierný čaj
BIO DARJEELING FTGFOP I FIRST FLUSH
ASSAM TGFOP I DOOMUR DULLUNG - čierny čaj
GOLDEN YUNNAN - čierny čaj
Čierny čaj
Čierny čaj si vybavíme ako typického zástupcu všetkých čajov. Je to zrejme preto, že bol v Európe dlhú dobu jediným známym čajom. Všetky ostatné po ceste loďou strácali arómu aj farbu. Čierny čaj je vďaka fermentácii "zakonzervovaný" a ľahšie prečká náročný transport.
Zvýšený dopyt po čiernom čaji viedol v krajinách jeho pôvodu samozrejme k vyššej produkcii. Historické pramene hovoria o polovici 17. storočia, keď svetové plantáže začali dodávať svetu viac fermentovaného čaju.
Najslávnejšie čierne čaje pochádzajú z indického Darjeelingu alebo Assamu. Špičková je tiež produkcia Srí Lanky, stranou rozhodne nestojí ani Čína a Japonsko. Podľa farby nálevu čiernemu čaju hovoria červený. A hoci tamojší obyvatelia ich chuti zrovna nehovejú, patria obe ázijské krajiny k vývozcom čiernych čajov mimoriadnej kvality. Na trhu je tiež rad čiernych čajov z Kene alebo Zimbabwe.
Najskôr oxidácia, potom sušenie
Pre výrobu čierneho čaju je špecifická oxidácia polyfenolov, označovaná tiež ako fermentácia. Aby mohol chemický proces prebehnúť, musia byť čajové lístky mechanicky poškodené. Len tak sa z ich buniek uvoľní šťava, ktorá fermentáciu katalyzuje. Proces trvá od niekoľkých málo minút až po dve hodiny. Príliš dlho fermentovaný čaj má nepríjemnú zemitú chuť. Fermentáciu ukončí sušenie pri zhruba 80 °C.
Kofeín - kamarát pre ťažké rana, priateľ dobrého trávenia a pozitívnej mysle
Rovnako ako zelený čaj, bol aj čierny čaj podrobený mnohým štúdiám o vplyve jeho konzumácie na zdravie. Zásadným oznámením, ktoré z nich vyplynulo, je, že čierny čaj obsahuje cez 400 rôznych látok. Nájdeme medzi nimi predovšetkým kofeín, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitamíny C, radu B, A aj K, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky. Hlavnou účinnou látkou je kofeín, v prípade čaju uvádzaný pod názvom teín. Čerstvé čajové lístky ho môžu obsahovať až 7%, častejšie to však býva okolo 5%. Teín sa do nálevu uvoľňuje najviac prvých 30 sekúnd. A jeho účinky?
- Povzbudzuje nervový systém,
- odstraňuje únavu a nespavosť,
- zlepšuje sústredenie,
- stimuluje metabolizmus, povzbudzuje pľúca a srdce, prispieva k okysličeniu mozgu.
Kvalitný čierny čaj, napríklad Assam Doomur Fullung alebo Bio Darjeeling dokáže výborne naštartovať deň. Nie nadarmo servírujú Angličania prvú šálku silného čierneho čaju rovno k posteli. Pre ten účel sa dokonale hodí klasický Earl Grey s typickou bergamotovou arómou alebo English Breakfast.
Ako ho pripraviť
Pripraviť čierny čaj nie je nijako zložité. V podmienkach bežnej domácnosti stačí sitko alebo čajítko. Pre sofistikovanejšiu prípravu sú vhodné dve sklenené kanvice - jedna na sparovanie a lúhovanie lístkov, druhá na servírovanie.
Prvú kanvicu prelejeme horúcou vodou, aby sa vyhriala a vyčistila. Nasypeme do nej 4 - 6 gramov (3 - 4 čajové lyžičky) čaju na liter vody a zalejeme. Voda by mala dosahovať teplotu 98 - 99 ° C, čo je tesne po ukončení varu. Čierny čaj obvykle lúhujeme od 3 do 6 minút (zlomkové čaje kratšiu dobu, celolistové dlhšiu).
Na dochutenie sa hodí cukor, med, mlieko (odporúča sa naliať čaj na mlieko), citrón. Inšpiráciu nájdete v článku 13 tipov, čím si ochutiť kvalitný sypaný čaj. Ak hodláte užiť všetky tóny čierneho čaju, pijeme ho bez prísad.