

INDICKÁ ZÁHRADA - čierny čaj
Pokiaľ máte radi čaje skutočne silné, plné energie a vitamínov, siahnite po Indickej záhrade. Namiešali sme ju z prémiového indického čierneho čaju a spústy chutného ovocia. Dominujú mu plody goji, ktorým čínska medicína nepovie inak ako červené diamanty. Táto čajová zmes vám bude výborným spoločníkom za chladných zimných večerov aj počas tropického leta - na ľade, samozrejme.
Zloženie
Čierny čaj Assam FOP, Goji, Kokosové vločky, Pomarančová kôra, Aróma prírodná, Okvetné lístky ruže, Lyofilizované červené ríbezle, Okvetné lístky jazmínu, Lyofilizované brusniceNálev a chuť čaju
Čierny čaj Indická záhrada dáva nálev tmavo jantárovej farby. V chuti zreteľne rozpoznáte sladkastú, akoby vanilko-čokoládovou stopu čierneho assamu sprevádzanú jemnou trpkosťou. Na ňu nasadajú tóny sviežeho goji a brusníc, červených ríbezlí aj pomarančov. Ich lahodnosť umocňujú kokos, jazmín a ruže. Dokonalá harmónia!
Pôvod čaju
Pretože bez čierneho Assamu FOP by tento čaj nebol, čím je, začnime výklad v záhradách ďalekej Indie. Oblasť Assam sa rozkladá na severovýchode krajiny a na rozdiel od okolitých regiónov ide o krajinu veľmi zelenú a sviežu. Zrážky sú totiž v Assame výdatnejšie než inde v Indii a môžu tak dostatočne napájať rieku Brahmaputra, ktorá celú krajinu zavlažuje.
Dostatok vlahy spolu s priaznivými pôdnymi podmienkami a dĺžkou slnečného svitu sú pre rast čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) nevyhnutnými podmienkami. Preto sa im v Assame tak dobre darí a tamojší majitelia čajových záhrad môžu po generácie zberať lístky špičkových kvalít. A to už od roku 1834. Ešte než ich vyšlú do sveta, musia čaju venovať mnoho hodín starostlivosti. Najprv ho nechajú zvädnúť a potom fermentovať. Počas prirodzeného, avšak bedlivo sledovaného procesu mení čaj ako farbu, tak chuť a vôňu. Akonáhle je táto fáza ukončená, robotníci čaj usušia, vytriedia a zabalia.
Goji, plody kustovnice čínskej (Lycium chinense), sú už dnes pomerne známe. Predovšetkým vysoký obsah minerálnych látok (draslík, vápnik, železo) a vitamínov (C, B1, B6, E) drobné červené bobuľky preslávil. Dozrievajú na opadavom kríku s prevísajúcimi vetvami. Pôvodné rozšírenie kustovnice zasahuje Ázii, avšak dnes sa pestuje aj na Havajských ostrovoch alebo Jáve. Čínska medicína spája goji s podporou imunity, zdravou funkciou pečene aj napríklad ostrým zrakom. Plody možno konzumovať surové, sušené, vyrábajú sa z nich šťavy, zaváraniny a ďalšie pochutiny.
Spomeňme aj červené ríbezle, ktorý v čaji Indická záhrada takisto nájdete. Malé červené bobule vyrastajú na opadavých kríkoch v hrozne. Ríbezle sa pestujú v miernom podnebnom pásme, zvyčajne dosahujú výšky 1-2 metre. Ich plody sú bohaté predovšetkým na vitamín C a vlákninu, využívajú sa na výrobu sirupov, džemov, kompótov, skvele chutia aj surové alebo ako súčasť série múčnikov. Podľa historických herbárov prospieva konzumácia ríbezlí črevnej mikroflóre, podporuje dobré trávenie a upevňuje zdravie vylučovacej sústavy.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŠPANIELSKA MANDARÍNKA - čierny čaj

BRUSNICOVO KAKTUSOVÝ - čierny čaj
