

Assam Second Flush BOP Corramore - čierny čaj
Druhý zber začína v Assamu zvyčajne behom mája. Čaje, ktoré z neho vzídu, charakterizuje ich nádherné plné telo a zaoblená chuť. Presne to je prípad lístkov z plantáže Corramore rozprestierajúcej sa neďaleko Bhútánu. Skvelý nápoj, ktorý z nich behom piatich minút pripravíte, vám pomôže zvládať pracovné úlohy a užívať si voľno. Kedykoľvek, kdekoľvek. Stačí ho mať vždy po ruke.
Zloženie
Čierny čaj Assam Second Flush BOP 100%Nálev a chuť čaju
Assam Second Flush BOP Corramore tmavým nálevom asi neprekvapí. Kvalitný sypaný čierny čaj po zaliatí horúcou vodou ani inak vyzerať nemôže. Fascinovaný ale iste budete aj jeho sladkastou vôňou a výraznou, napriek tomu hladkou chuťou.
Čaje z Assamu bývajú obľúbené ako súčasť anglických raňajok. Vyskúšajte ho s kvapkou mlieka a trochou hnedého cukru.
Pôvod čaju
Tým, ktorý sú v čajoch ako doma, nemusíme Assam dlho predstavovať. Veríme, že na Assam Second Flush BOP Corramore kliknú aj taký, čo s čajmi zo severovýchodnej Indie ešte žiadnu skúsenosť nemali. Takže tu je v skratke popis oblasti, odkiaľ do sveta vyráža ročne okolo 680 tisíc ton skvelého čaju:
Jeden z indických štátov pomenovaný Assam možno nájsť na brehoch rieky Brahmaputry. Väčšina krajiny je nížinná, ale na severe a východe oblasti ležia vysoké hory. Rozlohou je Assam podobný Českej republike. Okrem množstva pamiatok lákajú na návštevu tiež národné parky alebo prales. V dlhej histórii Assamu nájdeme ako osady z doby kamennej alebo veľké kráľovstvo ovládané mocnými dynastiami, tak aj britskú kolonizáciou a moderné snahy o separáciu štátu od Indie.
Assamská klíma je popisovaná ako tropická a monzúnová, letné teploty šplhajú ku 35-38 °C, v zime býva 6-8 °C. Žiadnou zvláštnosťou nie sú mohutné dažde a vysoká vlhkosť. Okrem čajovníkov (mimochodom, ide o špecifickú odrodu Camellia sinensis var. assamica) sa ľudia v oblasti zameriavajú na pestovanie ryže , cukrovej trstiny, kurkumy, bambusu a juty. Do sveta z Assamu putuje hodváb a ropa.
Ale späť k čaju s Assamu. Jeho chuť formujú skleníkové podmienky, pôdne pomery a samozrejme doba zberu a spôsob spracovania. Prvý krát sa zberači na plantáže vydajú veľmi skoro na jar. Druhý zber je vyrobený z lístkov natrhaných medzi májom a júnom. Po ňom nasleduje ešte takzvaný letný zber (júl-september) a sezóna končí s jesenným zberom (október-november). Čaje z druhého zberu, teda Second Flush, sú obzvlášť cenené. Majú plné telo a jemnú sladovú chuť.
Skratka BOP (Broken Orange Pekoe) v názve tohto čaju odkazuje na zlomkový čaj dávajúci silný nálev. Corramore je plantáž, veľká približne 450 hektárov, z ktorej čaj pochádza. Leží v okrese Darrang neďaleko Bhútánu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Pri príprave čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania je 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj
