

JAVA BOP1 PASIR MALANG - čierny čaj
Najľudnatejší ostrov sveta a jedna z turisticky najatraktívnejších destinácií. Jáva sa preslávila vďaka sopkám, národnému parku, vodnému paláci, vtáčím trhom alebo chrámovému komplexu. Jej čaj? Nie sú síce na vagóny, zato dosahuje príjemné kvality. Kto ho mal možnosť ochutnať, prirovnáva si jávsky čaj k Darjeelingu z druhého zberu. Je plný, korenený a krásne voňavý.
Zloženie
Čierny čaj 100%Nálev a chuť čaju
Nálev Java BOP1 Pasir Malang je iskerne jantárový, vôňa je pomerne výrazná a chuť plná, tak akurát trpká, s korenistou stopou a miernym dotykom citrusov.
Pôvod čaju
Pokiaľ sa pýtate, čo je vlastne Pasir Malang, aby ste vedeli, že ide o kopec na západe Jávy. Pokiaľ by ste ho hľadali, namierte si to na juh od Jakarty. Po zhruba 100 kilometroch pod ním sa zastavíte. Nečakajte ale žiadne veľhory. Pasir Malang dosahuje 933 metrov, je pomerne husto obývaný, osadený poľnohospodárskymi plodinami a pokrytý prirodzenou tropickou vegetáciou. Priemerná ročná teplota tu dosahuje 21 ⁰C, najteplejšie býva v októbri.
Za zmienku tiež stojí, že miestny čierny piesok poznajú pestovatelia bonsajov široko ďaleko. Pridáva sa k substrátu, lebo s ním je možné prikryť povrch zeminy. Dodá na reprezentatívny vzhľad a zároveň že vraj zabraňuje zarastaniu nádob s rastlinami burinou.
Ale vráťme sa k čaju. Na Jávu ho priviezli začiatkom 17. storočia Holanďania z Číny. Dôvodom bola ich túžba pestovať čaj pre export svojej zemi, kde bol mimoriadne obľúbený. Prvá továreň na spracovanie čajových lístkov bola postavená až v roku 1830. A na ústupu sa čajové plantáže ocitli po roku 1945, keď sa Jáva stala nezávislou zemou. Farmári vtedy vymenili čajovníky za zrejme výhodnejšími kávovníkmi.
Napriek tomu na Jáve niekoľko menších čajových plantáží zostalo. Úroda a spracovanie čajových lístkov komplikuje zlá infraštruktúra, zastaralé technológie a nízke mzdy. Lístky sú šúľané ručne, väčšina produkcie je určená pre export.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1-1,5 čajovej lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj

CHINA YUNNAN FOP - čierny čaj
