

ASSAM TGFOP - čierny čaj
Assam poznáme, ale čo je FTGFOP? Ak sa v čajovom svete ešte len rozkukávajú, potom vedzte, že ona tajuplná skratka ukazuje na výbornú kvalitu a mimoriadnu chuť čaju. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe má vysoký podiel ochlpených tipsov a teda patrí do jednej z najvyhľadávanejších tried. Nie je to žiadna veda. Stačí si pamätať, že náš Assam je jemne aromatický a sladkastý.
Zloženie
Čierny čaj ASSAM TGFOP 100%Nálev a chuť čaju
Akonáhle sáčok s týmto čajom otvorte, ucítite nádherne sladkastú, tak trochu vanilkovo-čokoládovou vôňu. Assam je čaj veľké sily. Nálev má tmavo mahagónovú farbu a chutí príjemne zvieravo, sladkasto, trochu mliečno a vanilkovo.
Čierny čaj je vhodný popíjať horúci, ale výborne chutí aj v ľadovej podobe. Pripravte si z Assamu ice tea. Ozdobte plátkom citróna a už nikdy sa nebudete chcieť osviežovať iným pitím.
Pôvod čaju
Názov Assam dostávajú čaju, ktoré pochádzajú z rovnomennej indickej oblasti. Assam (alebo Asami) leží v severovýchodnej časti krajiny, južne od východného Himalájí. Spadá do neho údolia riek Brahmaputra a Barak, má rozlohu asi 78 tisíc kilometrov štvorcových. Po anglo-barmskej vojne v rokoch 1824-1826 sa Assam stal súčasťou britskej Indie - British India Empire.
Čajovníky čínskej (Camellia sinensis) sa v Assamu objavili okolo roku 1834. Briti zistila, že si pôda okolo riek je veľmi úrodná a vysadili prvé čajovú záhradu. Po pôvodných nezdaroch s čínskymi hybridnými odrodami čajovníkov prešli k pestovaniu miestneho čaju rodu Assamica. Počas konca 19. storočia zaznamenal čajový priemysel v Assamu jednoznačný boom. Napriek tomu žili robotníci vo veľmi zlých podmienkach, neskôr preto situácia eskalovala vo veľkej povstanie.
Významným zemepisným aspektom Assamu je zaujímavé fyziografické rozdelenie na pohoria, pláne a plošiny. Klíma je mierne, v lete teploty dosahujú 35-38 ° C, v zime 6-8 ° C. Typické sú ťažké monzúnové lejaky, ranné chladu a hmlisté noci.
Lístky čajovníkov sa zberajú často ručne, nechávajú sa závadu a potom rozložené na veľkých platoch fermentujú. Prirodzená oxidácia enzýmov za stálej teploty a presne stanovené vlhkosti vedie k premene zeleného čaju na čierny. Ďalším krokom je sušenie, potom sa čaj triedia a balia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Assam zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Liatinová čajová kanvica so sitkom 1200 ml - zelený dekor

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - čierny čaj

DARJEELING FTGFOP1 - čierny čaj
