

VAJEČNÝ LIKÉR - čierny čaj
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1, Kandizovaný ananás, Cukrové hvězdičky, Aróma prírodná, Mango, Kvety slnečniceNálev a chuť čaju
Čierny čaj Vaječný likér je kombináciou akostných lístkov zo Srí Lanky, kandizovaného a lyofilizovaného ovocia a cukrových hviezd. Vďaka súhre všetkých ingrediencií dá táto zmes po zaliatí horúcou vodou nápoj pripomínajúci lahodný vaječný likér s kvapkou ovocnej šťavy a veľmi milou natrpknutosťou v závere. Čaj má tmavo jantárovú až hnedú farbu.
Pôvod čaju
V súvislosti s čajom sa stále drží názov Cejlón, ale ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii sa už od roku 1972 volá Srí Lanka (Šrí Lanka). Čo však platí skoro 200 rokov je fakt, že krajina s hlavným mestom trochu krkolomného mena Šrí Džajavardanapura Kotte produkuje čaj vynikajúcej kvality a venuje mu značnú pozornosť. Nie je tak časté, že sa pestovatelia môžu obrátiť na Inštitút výskumu čaju. Alebo že sa vývozcovia čaju môžu združovať v špecializovanej obchodnej komore. Unikátna je aj ochrana značky miestneho čaju - cejlónsky čaj sa totiž stal stredobodom záujmu najrôznejších falzifikátorov. Skutoční výrobcovia ho teda balia do vriec s obrázkom levíčka, takzvaným Lion Logo. Len on je zárukou pravosti čaju a najvyššej kvality, ktorá je stanovená striktnými normami. Užívanie loga sleduje Sri Lanka Tea Board, riadiaci orgán čajového priemyslu na Srí Lanke.
Prvé čajovníky priviezol na Cejlón James Taylor v roku 1867. Metódou pokus-omyl sa mu podarilo nielen presvedčiť miestnych farmárov o výhodách pestovania čajových kríkov, ale aj odhaliť najlepší spôsob spracovania čajových lístkov. Podnikavý Škót zasvätil čaju celý život a práve on sa zaslúžil o jeho rozšírenie na veľkej časti ostrova. Plantáže dnes pokrývajú asi 4 percentá pôdy a ročne produkujú vyše 300 tisíc ton čaju. Vďaka tomu sa krajina radí na štvrtú priečku medzi svetovými vývozcami čaju. V roku 2013 tak mimochodom do ekonomiky Srí Lanky prispel čaj 1,5 miliardou dolárov.
Nezabudnime ale ani na ďalšie ingrediencie, ktoré sme do čajovej zmesi Vaječný likér primiešali. Za pozornosť stoja kúsky mrazom sušeného manga a kandizovaný ananás. Prvá dobrota je čisto prírodná. Vďaka takzvanej lyofilizácii bolo ovocie zbavené vody veľmi šetrne a zachováva si teda všetky senzorické vlastnosti ako čerstvé. Kandizácia je ďalším zo spôsobov, ako ovocie uchovať po dlhšiu dobu. Tento postup je mimochodom veľmi starý, zbavuje plody vody a konzervuje ich cukrovým sirupom. Všetky zložky čaju sme spojili presne v takom pomere, aby vynikli prirodzené tóny a vône cejlónskeho čaju a len jemne ich podčiarkli ostatné komponenty. Presne v tom tkvie celé kúzlo čaju Vaječný likér.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























14. 1.
27. 11.
10. 3.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Bambusové sitko s jednou rúčkou
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ANGLICKÝ KARAMEL - čierny čaj

VIŠNE V RUME - čierny čaj
