CEYLON FBOPF SP KOPPAAKANDA - čierny čaj
Nádherná vzácnosť. Úžasná rarita. Fascinujúce kvalita. Mnoho superlatívov by sme našli, keby našim cieľom bolo vychváliť čaj Koppakanda do nebies. Nie je to potrebné. Bude stačiť, keď ochutnáte. Exkluzívny Cejlón so starostlivo spracovanými listami vám učaruje na prvý pohľad. Po prvom privoňaní a prvom dúšku budete navždy polapený.
Zloženie
Čierny čaj CEYLON SILVER KANDY FBOPF SP 100%Nálev a chuť čaju
Cejlónsky čaj s medeným nálevom nenechá nikoho na pochybách, že patrí medzi absolútnu top špičku čiernych čajov. Jeho chuť je mierne korenistá, aromatická, sladká, až medová. Koppakanda vonia plne, hutne a sladko.
Pôvod čaju
Vysoká kvalita čaju Koppakanda - Ceylon Silver Kandy FBOPF SP tkvie za prvé vo veľkom množstve tipsov, ktoré obsahuje, a za druhé v prenáramne šetrnom šklbaniu čajových lístkov. Rovnako ako spracovanie a sušenie prebieha aj zber výhradne ručne. Po našklbání sa čaj necháva zvädnúť, nasleduje prísne strážená fermentácia, sušenie, triedenie a balenie.
Cejlónsky čaj (správne čaj zo Srí Lanky) má dlhú a bohatú históriu. Obyvatelia ostrova v juhovýchodnej Ázii stavili v prvopočiatku na pestovanie kávy a škorice. Darilo sa im dobre, aj keď mnohokrát bojovali s tropickými tornádami. Kávové impérium ale v polovici 19. storočia v priebehu niekoľkých mesiacov zlikvidovala epidémia plesne. Vtedy na Cejlón priviezli Angličania prvé čajovníky, a to rovno z Číny. Pred koncom storočia už bolo jasné, že krajina ašpiruje na producenta mimoriadne kvalitných a chuťovo unikátnych čajov.
Provincia Kandy, z ktorej Koppakanda pochádza, je v cestopisoch označovaná ako zelené údolia, ktorého obyvatelia mali zásadný vplyv na národnú hrdosť krajiny a dali základ miestnej kultúre. V hlavnom meste sa rovnakým názvom je ukrytá najposvätnejšie vec na Srí Lanke - Buddhov zub. Obyvatelia sú Sinhálci. Krajinou preteká rieka Mahaweli vlievajúcou sa do Indického oceánu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaja v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.