

CEYLON UVA PEKOE - čierny čaj
Z centra Srí Lanky do centra pozornosti. Čierny čaj produkovaný slávnymi cejlónskymi záhradami položenými vysoko v horách vyniká bohatou chuťou a mimoriadne príjemnou arómou. Buďte si istí, že vám jeho popíjanie rozprúdi krv v žilách. Ceylon Uva Pekoe, ideálny pre začiatok dňa alebo dopoludňajší pracovný výkon, si obľúbite veľmi rýchlo. Typický zástupca "Cejlónu" svojou silou povzbudí aj najväčšieho ospalca.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon Uva Pekoe 100%Nálev a chuť čaju
Čierny čaj Ceylon Uva Pekoe dáva nálev krásnej, tmavo jantárovej farby. Nápoj intenzívne vonia, chuť je príjemne zvieravá, osviežujúca a v závere jemne pikantná.
Pôvod čaju
Regiónu Uva sa prezýva srdce Cejlónu. Leží totiž v centrálnej oblasti krajiny (tá sa mimochodom už od roku 1972 oficiálne volá Srílanská demokratická socialistická republika), ktorú pokrývajú hory dosahujúce výšky okolo 2 000 metrov nad morom. Najlepšie čaje sú pestované na ich východných svahoch, kde čajovníky vyrastajú ovplyvnené suchými chladnými vetrami prichádzajúcimi zo severovýchodu. A pretože vanú v priebehu leta, práve v túto dobu miestny pestovatelia čajové lístky žnú. Ostatne, chladným nociam a teplým dňom je pripočítaný najväčší podiel na špecifickej chuti čierneho čaju.
Pretože ide o lístky vzácne a vo svete vysoko cenené, vyrážajú do čajových záhrad robotníci len s veľkými košmi či vrecami na chrbte a čaj šklbú ručne, ešte skôr než padne rosa. Prenášajú ho na zberné miesta, odkiaľ putuje na spracovanie. Lístky je potreba rozložiť na sušiace pláty, kde zvyčajne zotrvajú niekoľko hodín. Stratia tak prebytočnú vlhkosť. Aby mohli byť fermentované, je potreba narušiť štruktúru listov. Preto sú buď ručne, alebo strojovo mačkané. Nasleduje niekoľkohodinový "odpočinok", počas ktorého čaj získava finálnu farbu aj chuť. Fermentácia je však záležitosť delikátna, dobre strážená. Príliš krátky aj príliš dlhý proces môže celú sortu pokaziť. Rovnako tak náročné je sušenie čierneho čaju. Obvykle býva sušený počas 15-25 minút pri teplote okolo 80 ⁰C. Spálený čaj možno spoznať ľahko - vonia a chutí "chlebovo". Nedosušený čaj zasa plesnivie.
Príprava čierneho čaju nie je zložitá. Ak si ho ale chcete vychutnať v najlepšej forme, lúhujte ho v sklenenej alebo porcelánovej kanvici. Je viac než vhodné ju pred použitím preliať horúcou vodou. Zbaví sa tak prípadných nečistôt a prehreje zároveň. Konkrétne Ceylon Uva Pekoe odporúčame sparovať a lúhovať bez sitka. Má totiž veľké listy, ktoré sa v takzvanom čajítku nemôžu naplno rozvinúť.
Čierny čaj je vhodný najmä na dopoludňajšie popíjanie. Obsahuje totiž veľké množstvo povzbudzujúceho kofeínu. V niektorých kultúrach ochucujú čierny čaj medom, cukrom, mliekom alebo citrónom.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Čajový teplomer v drevenom puzdre
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CEYLON HIGH GROWN OP - čierny čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - čierny čaj
