CEYLON OP1 BEZ KOFEÍNU - čierny čaj
Bezkofeínovú variantu tradičného čierneho čaju zo Srí Lanky môžete smelo ponúknuť školákom, dojčiacim mamičkám i seniorom. Prinesie žiadanú porciu vitamínov a antioxidantov, pomôže upokojiť žalúdok a zaženie virózu. Ceylon OP1 bez kofeínu má bohatú, mierne pikantnú chuť a len minimálnu trpkosť.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP1 BEZ KOFEÍNU 100%Nálev a chuť čaju
Klasický cejlónsky čaj vyniká silnou arómou a tmavým nálevom. Chuť je popisovaná ako plná, harmonická, s mierne pikantným záverom. Ceylon OP1 je typickým raňajkovým čajom. Pre tieto účely ho odporúčame zjemniť trochou mlieka.
Pôvod čaju
V slávnej cejlónskej provincii Dimbula sa čajovníky čínske (Camellia sinensis) pestujú od roku 1870. Nahradili plantáže kávovníkov, ktoré zničila epidémia plesne. Pre Dimbula sú charakteristické juhozápadné monzúnové dažde a pomerne nízke teploty v období od januára do marca. Zber čajových lístkov je záležitosťou žien a dievčat, ktoré ich ručne šklbú a vkladajú do veľkých, väčšinou bambusových, košov. Po zvädnutí sa lístočky valcujú a krútia. Nevyhnutným krokom v technológii výroby čierneho čaju je fermentácia - prirodzený chemický proces, pri ktorom dochádza k oxidácii enzýmov a zmene vlastností čaju. Za prísne stráženie teploty, vlhkosti a dĺžky oxidácie zodpovedá manažér plantáže. Rovnako svedomito dohliada na sušenie čaju, pri ktorom môže dôjsť k prehriatiu až spáleniu dennej úrody.
Značka OP (Orange Pekoe) v názve čaju vypovedá, že čaj sa skladá len z listových púčikov a obsahuje veľmi málo stopiek, zato je bohatý na drobné, dobre zvinuté lístky. Čaj Ceylon OP1 je bezkofeínový, to znamená, že jeho lístky boli zbavené stimulujúceho kofeínu. Existuje viacero možností, ako postupovať, najšetrnejšie je však použitie oxidu uhličitého, ktorý v podtlaku kofeín rozpustí, bez toho, aby akokoľvek ovplyvnil chuť alebo vôňu čaju.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.