

GOLDEN YUNNAN - čierny čaj
Čo by ste si vzali na pustý ostrov? Hrubú knižku, chudú peňaženku alebo voňavý a sladký čierny čaj? Naša voľba je jasná - nič by nám pri stroskotaní nechýbalo viac, ako šálka skvostného nápoja z najtradičnejšej čínskej provincie.
Až s nami budú zmietať vysoké vlny, vlasy rozhádže divoký vietor a dážď zbičuje naše ramená, potom si naplníme kanvičku zlatistým mokom a zase bude dobre...
Zloženie
Čierny čaj Golden Yunnan 100%Nálev a chuť čaju
Tento čaj sa "zlatý" nenazýva pre nič za nič. Po zaliatí vydajú čajové lístky farbu presne takú, akú má červené zlato. Plný a bohatý nálev vonia nádherne sladko. Chuť sa odvíja od prirodzene mäkkej sladkosti a je podfarbená korením a dymom. V celku pôsobí Golden Yunnan trochu ako krémová čokoláda s ľahkou príchuťou korenia.
Pôvod čaju
Provincia Yunnan je miestom, kde sa slávny čínsky čaj narodil. Leží na hranici s Vietnamom a je domovom najstarších čajovníkových kríkov. Jej čajové záhrady sú svetoznáme, bývajú cieľom turistov aj skúsených čajomilníkov. Výroba čierneho čaju je ale pre miestnych farmárov pomerne novinkou - prvé sorty tu boli pripravené až v roku 1939. To však nič nemení na fakte, že čierny čaj z Junnanu patrí k najžiadanejším a najkvalitnejším.
Yunnan má mierne podnebie, ktoré ovplyvňuje Tichý aj Indický oceán. Vegetačná doba je dlhá a aj keď čajovníky čínske (Camellia sinensis) rastú vo vysokej nadmorskej výške, majú ideálne prírastky a skvelý obsah cenných látok. Terén Junnanu je hornatý, priemerná nadmorská výška sa v provincii pohybuje okolo 1980 metrov. Zber prebieha v čínskych čajových záhradách väčšinou na jar. V prípade Golden Junnanu sa však čaká až na jeseň, kedy majú čajovníky najlepšie vlastnosti. Lístky sú šklbané (u najkvalitnejších čajov ručne), vkladané do veľkých košov a prepravované na spracovateľské farmy. Tam ich rozložia na rošty a nechajú zvädnúť. Proces môže byť urýchlený ventilátormi, tradiční výrobcovia používajú zavádzanie na slnku. Po zvädnutí prichádza na rad zvinovanie. A opäť môže byť prevádzané ručne, alebo modernejšie pomocou tzv. Rollerov. Ide o jednoduché stroje s dvoma kovovými doskami, na ktorých sa lístky prevaľujú. Následným krokom je fermentácia, zásadný okamih výroby čiernych čajov. Za vysokej vzdušnej vlhkosti dochádza k prirodzenému kvaseniu rastlín. V tomto okamihu menia farbu a získavajú typickú vôňu, chuť aj silu. Preto je potrebné fermentáciu veľmi starostlivo riadiť a sledovať. Na záver je čaj sušený, a to buď nad ohňom alebo vo veľkých panviciach. Výsledný produkt je triedený, balený a exportovaný.
Golden Yunnan (známy tiež ako Dian Hong) je charakteristický veľkým množstvom zlatých tipsov a jemne korenistou vôňou.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - čierny čaj

CEYLON HIGH GROWN OP - čierny čaj
