

GOLDEN NEPAL FTGFOP 1 SECOND FLUSH - čierny čaj
Už podľa názvu je jasné, že tento čaj patrí medzi svetovú špičku. Vyrástol vo vysokých horách, bola mu venovaná výnimočná starostlivosť a je vyrobený z najkvalitnejších lístkov. Nepálsky čierny čaj má delikátnu, mäkkú a jemne kvetinovú príchuť. Presne na neho platí príslovie: Dobrého pomenej. Jeho ročná produkcia absolútne nestačí pokryť dopyt. A my sme radi, že vám ho môžeme ponúknuť.
Zloženie
Čierny čaj Golden Nepal FTGFOP 1 Second flush 100%Nálev a chuť čaju
Golden Nepal FTGFOP 1 Second Flush sa vyznačuje svetlejšou farbou nálevu a luxusnou harmonickou chuťou. Vodu v šálke zafarbí do žltooranžova a celé okolie prevonia príjemnou sviežou arómou.
Po ochutnaní zaznamenáme najprv sladkú lahodnosť a mäkkú stopu ovocia a kvetín. Čaj je veľmi vyvážený, hodí sa na pitie po celý deň.
Pôvod čaju
Nepálske čaje (pestujú sa na východe krajiny) sa do určitej miery podobajú tým z indického Darjeelingu. Dalo by sa povedať, že zhodu pozorujeme vo vzhľade, vôni aj ovocnej chuti. Je to dané tým, že obe oblasti pestovania čajovníkov majú takmer zhodné geografické a topografické podmienky. Avšak Nepál vstúpil na trh s čajmi neskôr ako Darjeeling a vzhľadom na to, že jeho produkcia je nízka, nedokázal zatiaľ vyvolať takú všeobecnú pozornosť ako Darjeelingu.
Čajovníky čínske (Camellia sinensis) rastú v Nepále v niekoľkých okresoch (všetky sa rozkladajú v horách): Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok a Kaski. Miestne čaje sú vyrábané takzvaným ortodoxným spôsobom, to znamená, že sú zberané a spracovávané ručne. Ak už používajú farmári stroje, napríklad na valcovanie, potom aj ony napodobňujú ručnú prácu. Čaj Golden Nepal FTGFOP 1 Second Flush bol zberaný od druhého májového týždňa do posledného týždňa v júli. Niektorí odborníci hovoria, že je plnší ako prvý flush. Skratka FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) znamená, že ide o čaj s veľkým obsahom výhonkov patriacim k veľmi ceneným vysokohorským sortám.
Ortodoxné nepálske čaje sú spracovávané technológiou CTC (crushing - tearing - curling / drvenie - trhanie - zvinovanie). Po našklbaní lístky zvädnú, potom sú pri zvinovaní zároveň drvené a trhané. Následným procesom fermentácie menia farbu zo zelenej na tmavo hnedú a získavajú špecifickú chuť aj arómu. Oxidácia je stopercentná, za jej zdarný priebeh ručí manažér plantáže, ktorého úlohou je dohliadať na správnu teplotu, vlhkosť a dĺžku procesu. Sušenie sa vykonáva pomocou horúceho vzduchu.
V súčasnej dobe produkuje Nepál okolo 16 tisíc ton čaju ročne, čo je len 0,4 percenta svetovej výroby. Vyváža sa najviac do Indie, Pakistanu, Austrálie, Nemecka, Francúzska, Poľska, Holandska, Japonska, Belgicka a USA. Nie je zaujímavosťou, že asociácia producentov himalájskych čajov stanovila producentom čajov štyri princípy správania: rešpekt k prírode, rešpekt k človeku, rešpekt tradičnej výroby a rešpekt kvality.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























5. 1.
11. 10.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Čajová kanvica so sitkom 900 ml - orientálny motív

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM 900 ml - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom 900 ml - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

JAZMÍNOVÝ - zelený čaj
