

VANILKOVÝ SEN - čierný čaj
Máte radi nekomplikované chute? Také, čo po prvom dúšku zostávajú na povrchu, a keď pomaly mizne, vyvolávajú túžbu po ďalšom umiestnení? Pokiaľ áno, je pre vás Vanilkový sen tým pravým. Jednoduchá a pritom veľmi zaujímavá kombinácia kvalitného čierneho čaju s vanilkou zachutí pravidelným vyznávačom čierneho čaju, ale tiež občasným ochutnávačom. Odporúčame s kvapkou mlieka.
Zloženie
Čierny čaj, Kúsky vanilky 5%, ArómaNálev a chuť čaju
Čierny čaj Vanilkový sen má tmavo jantárový nálev. Jeho chuť je sviežo výrazná v závere sladká. Doplňuje ju hrejivá vanilka. Výsledná kompozícia pripomína bourbon.
Pôvod čaju
Čierny čaj si možno spojíme skôr s anglickou kráľovnou ako čínskymi čajovými majstrami. Napriek tomu boli práve oni, kto "trvanlivú" verziu čaju dali svetu. V polovici 17. storočia totiž dopyt po lahodnom nápoji z čajových listov rástla i v Európe. Samozrejme zelené a biele čaje behom niekoľko mesačného transportu strácali farbu, chuť i vôňu. Ďalšia oxidácia enzímov (nesprávna fermentácia), ku ktorej pri výrobe čierneho čaju dochádza, je zárukou uchovanie všetkých žiadajúcich senzorických vlastností. Čaj tak mohol putovať kľudne i na spomenutý anglický dvor.
Ako vyzerá výroba čierného čaju? Najprv je potrebné natrhať dostatok listov čajovníkov čínskych (Camellia sinensis). V prípade vzácnych čajových sort ju zbierajú ženy a dievčatá ručne do veľkých bambusových košov. Potom sa čaj necháva zvädnúť a je zrolovaný alebo natriasaný. Tým dojde k narušeniu bunečných štruktúr v listoch, uvoľnenie šťavy a začiatok oxidácie enzímov. Tento proces je veľmi pozorne sledovaný a kontrolovaný manažérom plantáže. Na správnej teplote čaju a dĺžke oxidácie závisí výsledná kvalita. Akonáhle je oxidácia dostatočná, putuje čaj k sušeniu, pracovníci ho triedia a balia.
Sluší sa tiež zmieniť o druhej ingrediencie Vanilkového sna - vanilky. Aromatické korenie je dobre známe z potravinárstva alebo kozmetického priemyslu. Kapsulky vanilovníku (Vanilla), čo sú mimochodom orchideje, boli do Európy prvýkrát dovezené začiatkom 16. storočia. Pôvodne sa vanilovníky vyskytovali v Mexiku, dnes je možné vďaka objavu umelého opelenia pestovať na Madagaskaru, Francúzskej Polynézii alebo na Bourbonskom ostrove. Vanilka je obľúbená pre špecifickú vôňu a sladkú chuť.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-4 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sitko na čaj okrúhle ø 40mm + stojan
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ANGLICKÝ KARAMEL - čierny čaj

ROYAL EARL GREY - čierny čaj
