

DARJEELING FTGFOP1 - čierny čaj
Výnimočnosť máme radi asi všetci. Špeciality cielene vyhľadávame a najväčší dojem na okolie urobí ten, kto sa vyzná. S indickým Darjeelingom môžete v spoločnosti úplne ohromiť. Je totiž jedinečný nielen svojím pôvodom, ale aj chuťou a vôňou. Vyrába sa len z čajovníkov rastúcich vo vysokých horách, zberá ručne a nesie ochrannú známku.
Zloženie
Čierny čaj DARJEELING FTGFOP1 100%Nálev a chuť čaju
Darjeeling možno po zaliatí horúcou vodou prekvapí. Jeden by čakal tmavý a silný nálev, ale v kanvičke sa voda zafarbí do svetlo žltej farby. Aróma je príjemne svieža, chuť najprv sladkastá, potom zvieravá a nakoniec prichádza záver s ovocím a kvetmi.
Pôvod čaju
Darjeeling je vysokohorské mesto na dvojtisícové hrebeni, s výhľadom na druhú najväčšiu horu Himalájí Kančedžengu. Územie patrilo pôvodne kniežatstvo Sikkim, v roku 1835 ho do správy získala britská Východoindická spoločnosť. A bol to práve Brit, ktorý v roku 1842 vysadil v oblasti prvej čajovníky. Za podpory vlády sa o pár rokov neskôr rozbehla komerčné výroba vynikajúcich čajov. Briti vystavali v Darjeelingu Klub plantážnikov, priviedli do neho úzkokoľajky a na strmých svahoch vybudovali hojne navštevované mesto.
Obchody s čajom nájdeme v Darjeelingu na každom kroku. Je však pravdou, že kvalitného čaju v nich moc nebýva. Takmer všetok najlepšie Darjeeling putuje na export. Na svete sa údajne predá okolo 100 tisíc ton tohto čaju za rok. Pritom produkcia dosahuje maximum 10 tisíc ton. Kde je to kúzlo? Postarali sa o ne hojně falzifikátori, ktorí za drahý a unikátny čaj vydávajú sikkimské čaju alebo najrôznejšie zmesi. Pravý Darjeeling je chránený značkou, ktorej zneužitia sa samozrejme trestá. Ak je však odhalené.
Na trhu je najviac žiadaný Darjeeling z druhej úrody. Počas mája a júna je v oblasti cez deň príjemné teplo, ale v noci sa ochladí. Prichádzajú intenzívnejšie zrážky, ktoré vystrieda obdobie sucha. Rast čajovníkov, ktorý bol za dažďa veľmi rýchly, sa spomalí a v lístkoch vyzrievajú aromatické príchuti. Najmä je žiadaný takzvaný MUSCATEL - lahodná chuť egrešov alebo čiernych ríbezlí.
Spracovanie prebieha takzvanou oxidáciou enzýmov. Čajové lístky sú po našklbaní rozložené do tenkých vrstiev a za prísne stanovenej teploty i vlhkosti fermentujú. Potom sa sušia, triedia a balia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaja v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

EARL GREY - čierny čaj
