Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

CHINA MOONLIGHT GREEN – zelený čaj

Kód: 1454

Len vtedy, keď nad yunnanské plantáže starých čajovníkov vystúpi bledý mesiac, opásajú sa česači veľkými košmi a vyrážajú žať vzácnu úrodu. Za svitu luny a v tichu vysokých hôr šklbú lístok po lístku. Ešte pred tým, ako padne rosa, musia sa vrátiť do údolia. Tam čaj spracujú tak, aby si uchoval jedinečnú sviežosť a nasládlosť, ktoré sú mu prirodzené. Toto je príbeh čaju China Moonlight Green. Kúzlu legendy podľahnete ľahko.

Veľké balenia:
Malé balenia:
Odoslaním strážneho psa súhlasíte so spracovaním osobných údajov..
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €
Krajina pôvodu
Krajina pôvodu:
Čína
Región
Región:
Yunnan
Chuť
Chuť:
Svěží, ovocná
Zber
Zber:
Květen
Nadm.výška
Nadm.výška:
2100m

Zloženie

100%

Nálev a chuť čaju

Zelený čaj China Moonlight Green je unikátny nielen spôsobom zberu, ale samozrejme aj chuťou. Čajovú raritu spoznáte podľa mimoriadnej sviežosti kombinovanej s veľmi príjemnou ovocnou nasládlosťou. Hoci sú chuť aj vôňa jemné, napriek tomu pôsobí harmonicky, lahodne. Nálev má krásnu, zlatožltú farbu.

Pôvod čaju

Yunnan, to sú zasnežené hory aj naozajstné trópy, tradičné chrámy aj supermoderné mesta, rudné bane aj plantáže čajovníkov. Juhozápad Číny stojí za pozornosť, či už sa zaujímate o čokoľvek. My samozrejme zamierime do čajových záhrad. Tie sú totiž zdrojom čajov jedinečných, svetovo preslávených a v mnohých prípadoch tiež veľmi vzácnych.

Niekedy je zložité odlíšiť plantáže čajovníkov čínskych od okolitej zelene. V Yunnane sú totiž kríky často vysádzané priamo v lesoch alebo na úbočiach kopcov porastených divokou kvetenou. Kto sa chce vypraviť do záhrad naisto tradičných, toho čaká niekoľko hodín jazdy autobusom a celodenná túra v horách. Až potom sa ocitne na miestach, kde rastie najlepší čaj sveta. V červenej pôde, chránenej stromami alebo inými kríkmi, sa zelenajú čajovníky 300 až 500 rokov staré. Majitelia záhrad k nim pristupujú s mimoriadnou starostlivosťou, dobre vedia, že žiadne podobné sa im nikdy nepodarí vypestovať.

Takéto ekosystémy sú totiž veľmi krehké a vzácne. Čajovníky, niekedy na tienistých miestach dorastajúce až 15 metrovej výšky, susedia so stromami porastenými epifytickými orchideami a vodou nasiaknutými machmi aj stromami plodiacimi najrôznejšie ovocie. Niet teda divu, že ich lístky sú sladké a svieže zároveň, keď rok za rokom absorbujú všetky vône divokej prírody. A je vhodné dodať, že samotní majitelia záhrad si biodiverzity veľmi cenia. Aj keď nie je ľahké odolať jednoduchšiemu spôsobu pestovania čajovníkov v monokultúrach, mnohé z nich sa stále držia tradičných, osvedčených postupov. Vďaka tomu nemusia pôdu obohacovať o umelé hnojivá alebo chrániť rastliny priemyselnými postrekmi.

Pestovanie čaju totiž, rovnako ako diverzita prírodného prostredia, patrí ku kultúrnemu bohatstvu Yunnanu. Ten je napokon preslávený tiež najväčším počtom dialektov v Číne, značným množstvom etnických menšín a snáď najväčšou turistickou návštevnosťou v celej krajine.

Pridajme ďalšie naj - jeden z najvzácnejších čajov, ktorý vám môžeme priviezť, je práve China Moonlight Green. Pozoruhodný je nielen miestom pôvodu, ale aj spôsobom spracovania. Čajové lístky pochádzajú z niekoľko sto rokov starých, divoko rastúcich čajovníkov. Pretože sa vyskytujú v nadmorskej výške okolo 2 100 metrov, musia za nimi robotníci vyšplhať skutočný kus cesty. A nerobia to náhodne. Lístky vyrážajú žať iba v máji a v noci, keď svieti mesiac. Vtedy sa v nich totiž viaže oxid uhličitý do takzvaného malátu, aniónu kyseliny jablčnej. Tá je prítomná napríklad v jablkách alebo vínnej réve a prispieva k ich kyslej chuti. Cez deň ho rastlina spotrebováva.

Ale dosť chémie, späť k čaju. Akonáhle sa lístky dostanú z kopcov na spracovanie, nechávajú ich robotníci krátko zavädnúť, potom ich naparia, jemne rolujú a pomaly sušia. Do sveta sa tohto raritného čaju veľké množstvo nedostane. Nenechajte si jeho jedinečnosť ujsť.

Ukážka balenia čaju

Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.

Príprava čaju

Teplota 70-80 °C Doba prípravy 2-4 minúty Množstvo 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl

Návod na prípravu

  1. Čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C v pomere 1 čajová lyžička na 150-200 ml vody.
  2. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
  3. V prikrytej šálke lúhujte 2-4 minúty, potom preceďte.
Chuť a tóny:
Intenzita
Trpkosť
Množstvo teínu
Kvalita
Opakované zaliatie

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk
Pomôžte ostatným pri výbere:
Uvarte si tibetský čaj Uvarte si tibetský čaj
19. 6. 2016 2 minúty čítanie
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »