Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky Shiitake
Lekárnička matky prírody nám predstavila už celý rad zástupcov húb, ktoré prinášajú blaho nášmu organizmu. Na shiitake, nepostrádateľnú súčasť väčšiny ázijských gastronomických špecialít, sa ale v tomto smere často zabúda. Pritom nálev z prášku tejto delikatesy je pre naše zdravie skutočným prínosom.
Posúďte sami, čo všetko vie:
- podporuje kardiovaskulárny systém,
- zvyšuje obranyschopnosť,
- upravuje zažívanie a chod čriev,
- zlepšuje kognitívne funkcie,
- uľahčuje redukciu hmotnosti,
- dodáva energiu,
- odporúča sa ako doplnok pri liečbe rakoviny a tiež ako súčasť rekonvalescencie,
- znižuje škodlivý typ cholesterolu,
- prospieva pokožke a vlasom.
Shiitake alebo húževnatec jedlý je pôvodom juhoázijská huba, ktorá rastie na stromoch šii, ale aj na gaštanoch, morušiach či napríklad dube. Zvýšený dopyt kulinárskeho priemyslu po tejto dobrote viedol v Japonsku, Číne a na Taiwane k jej cielenému pestovaniu. Hoci je vo svojej domovine známa pre svoje zdraviu prospešné schopnosti už po tisícročia, západný svet ju donedávna považoval iba za zdroj vynikajúcej chuti.
To je ale pre shiitake (lat. Lentinula edodes) veľkou krivdou, obsahuje totiž obrovské množstvo užitočných a dôležitých látok, za ktoré nám môže byť organizmus vďačný. Napríklad je bohatým zdrojom vitamínu D, B2 a B6. Ďalej obsahuje lentinán a eritadenín, látky ktoré stoja za zmiernením bunkového poškodenia a odbúraním cholesterolu.
V Japonsku bolo spracovaných mnoho výskumov, ktoré potvrdili aj antibakteriálne a antivírusové schopnosti shiitake a zároveň jej pozitívne pôsobenie pri liečbe anémie, žalúdočných vredov, cukrovky či prekyslenia. Nie je preto tak prekvapujúce, že si táto huba ako doplnok stravy vydobýva konečne svoju pozíciu aj mimo Ázie.
Sušená a následne rozomletá forma spracovania shiitake je nesmierne praktická. Z jemného prášku sa dá ľahko pripraviť lahodný nálev, v ktorom sa snúbi chuť hríbikov s orieškami. Veľmi často sa prášok pridáva aj do čajov či kávy, aby sa zvýšili jeho žiaduce vlastnosti. Rozhodne sa odporúča pridať shiitake do zeleninových smoothie a čo sa týka jedla, tam snáď urobiť chybu ani nemožno.