

Karamelová variácia - čierny čaj
Pre dni pokojné aj hektické, pre chvíle osamote aj medzi blízkymi. Karamelová variácia dokáže povzbudiť presne tak, ako potrebujete, a potešiť tak, ako si zaslúžite. Je nevšednou kombináciou čierneho cejlonu, ovocia, orieškov a karamelu. Čaj chutí nadmieru lahodne, je hebko sladký a svieži zároveň. Nechýba mu ani príjemná trpkosť, bez ktorej sa žiadny kvalitný čierny čaj nezaobíde.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1, Lieskové orechy, Pražené kousky jablka, Kúsky karamelu (kondenzované mlieko, cukor, maslo), Aróma prírodná, Višne, Listy ostružníku, Lyofilizované brusnice, Okvetné lístky červenej nevädzeNálev a chuť čaju
Čaj Karamelová variácia poskytuje nálev tmavo mahagónovej farby. Má výraznú, sviežu arómu a atraktívnu chuť spájajúcu tóny silného čierneho čaju z Cejlónu, kyselkavého ovocia a smotanovo lahodného karamelu. Chuť môže byť vo finále mierne pikantná (pretože presne tak chutia akostné cejlónske čierne čaje) a oriešková (pretože tento čaj obsahuje lieskové orechy).
Tento čierny čaj môžete ochutiť hnedým cukrom alebo lyžičkou medu, niekomu zachutí aj s kvapkou mlieka. Vyskúšajte sami, ktorý variant sa vám zapáči.
Pôvod čaju
Cejlón (správne Srí Lanka) je synonymom čajov kvalitných, preverených a mimoriadne chutných. Dokonca tak chutných, že existuje množstvo pokusov o ich napodobnenie. Preto sú všetky pravé cejlónske čaje označované a predávané s ochrannou známkou vyobrazujúcou leva triemajúceho meč. Priznáva ju Sri Lanka Tea Board, ktorá je tiež zodpovedná za preverenie kvality a pôvodu každej certifikovanej sorty. Farmári žiadajúci o udelenie značky musia organizácii zaslať vzorky svojich produktov, ktoré na to určená komisia do 3 dní vyhodnotí.
Pravé čaje z Cejlónu patria skrátka k tým najlepším. Mávajú dlhé, drôtovité listy, výraznú vôňu, sladkastú chuť a niekedy pekne korenený aftertaste. A pritom sa čajovníky v krajine ocitli trochu ako z núdze cnosť, keď nahradili kávovníky zdecimované epidémiou oranžovej plesne. Stalo sa tak roku 1824, keď prvé čajovníky zasadili vedci Kráľovskej botanickej záhrady. O rozšírenie kríkov sa zaslúžil James Taylor, pomocný správca kávových plantáží, ktorý čajovníkom úplne prepadol a postaral sa o ich popularitu medzi miestnymi farmármi.
Dnes sa čajovníky čínske (Camellia sinensis) pestujú predovšetkým v oblastiach Nuwara Eliya, Dimbula, Kandy, Galle, Uva a Ratnapura. Čajové záhrady bývajú obvykle umiestnené v kopcoch, pretože chladné povetrie spomaľuje rast listov a umožňuje dlhšiu koncentráciu aromatických látok. Zberu sa najčastejšie zúčastňujú mladé ženy – denne každá našklbe až 20 kilogramov čajových lístkov. Po rýchlom prevoze do spracovateľských závodov nasleduje starostlivá kontrola čaju. Potom sa lístky nechávajú krátko zavädnúť, valcovaním a zvinovaním je porušená ich bunková štruktúra a spustená fermentácia. Takzvané riadené kvasenie, pri ktorom robotníci kontrolujú teplotu, vlhkosť, farbu aj vôňu čaju, je alfou a omegou celého procesu. Akonáhle dosiahne fermentácia potrebných parametrov, musí sa čaj usušiť, vytriediť a zabaliť. Z každej sorty navyše poverení zamestnanci odoberajú vzorky na degustácie.
Okrem čierneho cejlónskeho čaju, ovocia a karamelu, obsahuje Karamelová variácia aj jednu „neviditeľnú“ ingredienciu. Je dobré vysvetliť si, prečo sme ju použili. Áno, ide o prírodnú arómu. K niektorým čajom ju (vo veľmi malom množstve) pridávame, aby sme chuťovo aj aromaticky dotiahli celkovú kompozíciu k dokonalosti a zároveň predĺžili dobu, počas ktorej si môžete čaj vychutnať v maximálnej kvalite. Prírodná aróma pochádza z prírodných látok, je vyrobená fyzikálnymi, enzymatickými alebo mikrobiologickými procesmi, je zdravotne nezávadná a nespôsobuje pálenie záhy ani iné podobné ťažkosti.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | <1 kJ / <0,2 kcal |
Tuky: | 0 |
z toho nasytených : | 0 |
Sacharidy: | 0 |
z toho cukry: | 0 |
Bielkoviny: | 0 |
Soľ: | 0 |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ANGLICKÝ KARAMEL - čierny čaj

VANILKOVÝ SEN - čierný čaj
