

Mandľové Vianoce - ovocný čaj
Zloženie
Kúsky jablka, Medovka, Škorica, Ibištek, Pomarančová kôra, Plátky mandlí, Hrozienka, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Ovocný čaj Mandľové Vianoce dáva po zaliatí horúcou vodou nálev krásnej, tmavo ružovej farby. Aróma je sladká, ľahká, mierne citrusová. Chuť je možné popísať ako mandľovú až marcipánovú, so štipkou sviežich jabĺk a pomarančov.
Pôvod čaju
Pretože najvýraznejšou chuťou tohto ovocného čaju je skutočne chuť mandlí, venujme nasledujúce riadky práve im.
Mandľa je jadro kôstky plodu stromu, ktorý sa volá mandľovňa obyčajná (Prunus dulcis). Pochádza z teplých a chránených oblastí USA, najmä z Kalifornie, kde sa žne prevažná väčšina súčasnej celosvetovej produkcie. Pôvodnou domovinou mandľovní môžu byť Stredná Ázia, Perzia, Čína, Malá Ázia alebo severná Afrika. Mandloň je príbuzná s marhuľami a broskyňami.
Mandle obsahujú amygdalín, ktorý môže byť toxický, avšak vo vyšľachtených sladkých mandliach je jeho koncentrácia pomerne nízka. Mandle sú bohaté na bielkoviny, sacharidy, minerály a vitamíny, konzumujú sa samostatne alebo v pokrmoch. Tiež sa z nich vyrába mandľové mlieko či mandľový olej využívané v kozmetickom priemysle.
K mimoriadne populárnym pochutinám, ktoré je možné z mandlí pripraviť, patrí marcipán – sladké mäso vyrobené z mletých mandlí a cukru. Je známa svojou hladkou textúrou a lahodnou chuťou, často slúži na výrobu cukrárskych dekorácií, cukroviniek a náplní do čokoládových cukríkov či praliniek.
Marcipán má bohatú históriu siahajúcu až do stredoveku. Spočiatku bol vyrábaný v Perzii, neskôr sa jeho produkcia rozšírila do Európy, najmä do Talianska a Španielska, a to vďaka stredovekým obchodníkom. Práve v stredovekej Európe ho ľudia považovali za luxusnú pochúťku. Dodnes je marcipán obľúbený po celom svete. Spájame si ho s rôznymi kultúrnymi a sezónnymi oslavami, ako sú napríklad Vianoce a Veľká noc.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Ovocný čaj zalejte vodou s teplotou 100 ºC v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania je 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

VIANOČNÝ KOLÁČ - ovocný čaj

BETLEHEMSKÁ HVIEZDA - ovocný čaj
