

RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ BIO (Hippophae Rhamnoides) - prášok
Sýto oranžové plody rakytníka sú cenným zdrojom vitamínov, flavonoidov, minerálnych látok, karoténu a mnohých nenasýtených mastných kyselín. Taktiež majú báječnú chuť, tradičná medicína ich odporúča cez 2500 rokov a chutia aj malým deťom. Vyskúšajte 100-percentný rakytníkový prášok v BIO kvalite. Stačí ho nasypať do nápoja alebo na obľúbený dezert či kašu.
Zloženie
Rakytník 100%Nálev a chuť byliny
Prášok oranžovej farby má príjemnú vôňu a kyselkavú chuť. V nápojoch sa nerozpúšťa. Možno ho pridať k akémukoľvek pokrmu, alebo ním obohatiť najrôznejšie čaje a smoothie.
Pôvod byliny
Skôr než mu podľahnete, prečítajte si niečo o jeho pôvode, vzhľade a vlastnostiach. Potom už budete mať všetky informácie, aby ste rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) zaradili do jedálnička nastálo.
Opadavú drevinu s výrazne žltými bobuľami ste už možno videli. Ako ker alebo menší stromček rastie v Európe aj Ázii, naraziť na neho môžete v Číne aj na Škandinávskom polostrove. Nie je bez zaujímavosti, že v Poľsku patrí k chráneným druhom. Rakytník má rád slnko, napriek tomu je značne mrazuvzdorný. Dobre sa mu darí vo svahu, v menej úrodnej, avšak ľahkej pôde.
Rakytník rešetliakový spoznáte podľa tŕnistých konárov, striebristo zelených, dlhých listov a už spomínaných, nápadných plodov. Tie sú napokon k videniu aj v zime, kedy pôsobia mimoriadne dekoratívnym dojmom. Rastlina je dvojdomá. To znamená, že sa vyskytuje vo variante samčej a samičej. Každá má trochu inú farbu kvetov, ktoré sa objavujú medzi aprílom a májom. K opeleniu je nutný prenos peľových zŕn prostredníctvom vetra. Takzvaná vetrosprašnosť alebo vetrosnubnosť je známa napríklad u ihličnanov, brezy alebo tráv. Plodom rakytníka rešetliakového je oranžová kôstkovica, zvyčajne okrúhleho alebo vajcovitého tvaru a asi centimetrovej dĺžky.
Pri zbere je potrebné obrniť sa trpezlivosťou. Kry sú tŕnisté, plody majú veľmi krátke stopky a ich oranžová šťava dokáže zafarbiť nielen ruky, ale aj odev. Napriek tomu stojí zato venovať žatve pozornosť a starostlivo každú bobuľku uškubnúť. Inak, než ručne, to nejde. V oblastiach, kde v zime panujú veľké mrazy (ako napríklad na Sibíri), striasame zamrznuté plody z kríkov do veľkých plachiet. Práve v Rusku má rakytník rešetliakový povesť "sibírskeho zázraku".
Nielen Rusi však konzumáciu rakytníkových plodov vrelo odporúčajú. Traduje sa, že už za Alexandra Macedónskeho sa používali na výrobu oleja, ktorý dodával vojakom silu a ich koňom krásnu srsť. Vtedy dostal rakytník svoje meno - hippos ako kôň a phaes ako lesk. O nič menej populárny nie je ani v Mongolsku alebo Číne. Tibeťania ho používali pri pľúcnych a srdcových ťažkostiach aj na zastavenie krvácania.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
Návod na prípravu
- Rakytníkový prášok je možné používať prakticky akokoľvek.
- Môžete ho pridať do vody, džúsu, kaše, jogurtu alebo smoothie.
- V prípade prípravy čaju sa odporúča zaliať 1 čajovú lyžičku 250 ml vriacej vody.
- Odporúčaná denná dávka 1 čajová lyžička 2x denne.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

OVOCNÁ ZMES RAKYTNÍK - BAZA

ZELENÝ ROOIBOS RAKYTNÍK - GUAVA
