

SVIEŽI DOTYK KONOPE - bylinná zmes
Zloženie
Žihľava 50%, Konopné listy 25%, Mäta piepornáNálev a chuť čaju
Bylinná zmes Svieži dotyk konope vás poteší jemnou vôňou a rovnako nežnou, bylinkovou chuťou. Najvýraznejšou, však vítanou, zložkou je v zmesi mäta pieporná. Čaj vďaka nej pôsobí sviežo, pepermintovo. Nálev má žltozelenú farbu.
Pôvod čaju
Všetko z Európy! Žihľava, konope aj mäta pochádza od európskych dodávateľov. Ostatne práve na starom kontinente sú tieto byliny doma. Povedzme si o nich niečo viac.
Žihľavu dvojdomú (Urtica dioica) nemožno na prechádzkach v prírode minúť. Až 150 centimetrov vysokú bylinu charakterizujú pichľavé chlpy, ktoré po kontakte s pokožkou vyvolávajú pocit popálenia. Žihľava má špicaté, na okrajoch zubaté listy, kvitne nenápadnými zelenými kvetmi. Jej pôvodným miestom rozšírenia je severná pologuľa, ale sa objavuje aj v Južnej Amerike. Ide o bylinu vnímanú ako burina, pretože sa veľmi rýchlo rozrastá na záhradách a lúkach. Napriek tomu má žihľava pre človeka (nielen pre neho) rad prínosov. V herbároch a zápiskoch dávnych bylinkárov si získala pevné miesto. Niet divu, máloktorá rastlina má toľko zdraviu prospešných látok a tak široké uplatnenie ako žihľava. Nálev zo žihľavy možno užívať vnútorne aj zvonka. Pri pravidelnom popíjaní prospeje po fyzickej záťaži, pri reume a krvácaní. Dobrú prácu odvedie aj pre vlasy a pleť.
Konope siate (Cannabis sativa) je prastará kultúrna plodina pochádzajúca zo strednej Ázie. Dorastá až do 2 metrov, listy sú zubaté. Rastliny konope rozlišujeme na samčie a samičie. Pôvodne rástlo konope v strednej Ázii, dnes sa pestuje takmer po celom svete. Prečo? Možno ho totiž využiť v mnohých odboroch ľudského konania. Okrem vriec, lán a kobercov tiež na výrobu izolačného materiálu, paliva alebo kozmetiky. Z týchto dôvodov sme ale konope do čajovej zmesi nepridávali. Je tam, aby vám zrovnalo zažívanie, pomohlo k pohode, ochránilo nervy, uvoľnilo napätie a prinieslo rad ďalších benefitov.
Vedeli ste, že mäta je predchodkyňou všetkých dezodorantov a osviežovačov našich obydlí? Teraz už to viete. Mimo to, že krásne vonia a vie osviežiť zvonka, pomáha táto trvalka tiež pri ťažkostiach vnútorných. Mierni nevoľnosť, posilňuje obranyschopnosť, napomáha voľnému dýchaniu. Mätu piepornú (Mentha piperita) spoznáte predovšetkým podľa vône, ktorá sa uvoľní pri prehnetení jej lístkov medzi prstami. Stonka mäty je mierne ochlpená, listy mávajú vajcovitý tvar. Rastlina dosahuje obvykle pol metra výšky. Do takmer celého mierneho pásu sa rozšírila zrejme zo západnej Európy.Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinný čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Lúhujte 5-8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŽALÚDOČNÁ PERLA - bylinný čaj

BYLINNÁ ZÁHRADA - bylinná zmes
