Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



1. Ako rozoznať čaj od kvalitného čaju?

Keď hľadáme kvalitu, mali by sme poznať trh. Kto sa aktívne zaujíma o dianie okolo seba, nepodľahne tak ľahko ľúbivým obalom a reklamným výkrikom na billboardoch. Taktiež v čajoch existuje mnoho rozdielov. Čaj väčšinou nemožno jednoducho triediť a porovnávať podľa jednoznačných kvalitatívnych stupňov. Každý je totiž v niečom unikátny. Či je ale kvalitný, poznať môžeme.

Stačí venovať pozornosť druhu, spôsobu predaja, vzhľadu a baleniu.

Nálevové vrecúško alebo sypaný čaj? Ako sa vám ľúbi

Prvá vec, ktorá môže o kvalite čaju vypovedať, je forma, v akej sa predáva. Vo vrecúšku alebo sypaný… to je, o čo tu beží. Nálevové vrecúška majú jednu zásadnú výhodu – pri príprave nápoja nepotrebujete lyžičku ani sitko. Tým výhody končia. Samozrejme nepopierame, že aj porciovaný čaj môže byť kvalitný. Ide ale skôr o svetlé výnimky. Väčšinou, ale vrecúška bohužiaľ obsahujú len čajový prach, čaje sú dochucované umelými arómami, farbené umelými farbivami, často veľmi presušené a aj niekoľko rokov staré. Pokiaľ premýšľate o čajoch kvalitných, ktoré okrem zahnania smädu vnesú do vášho života radosť, zamerajte sa na sypané. Aj medzi nimi nájdete rozdiely. V akostných triedach, cene, skladovaní…

Čaj z drogérie? Radšej nie

Uskladnenie sypaného čaju má na kvalitu zásadný vplyv. Veľká časť kamenných predajní ho uchováva v sklenených dózach. Kontakt so svetlom čajovým lístkom vôbec neprospieva. Strácajú farbu aj arómu, predčasne starnú. Čaj by mal byť skladovaný v suchu, bez možnosti natiahnuť cudzie pachy, bez prístupu vzduchu a predovšetkým bez kontaktu so slnkom a denným svetlom. Takže do voňavej drogérie alebo preslnenej cukrárne si pre neho radšej nechoďte. Kvalitu veľmi ovplyvňuje taktiež to aký je čaj starý. Pri dodržaní vyššie uvedeného si dokáže svoje vlastnosti zachovať po mnoho mesiacov (podľa druhu). Zaleží potom, ako dlho predajca čaj skladuje. Pravidelný dovoz z plantáží po menších množstvách sa samozrejme predraží. Na druhú stranu – určite dáte pred vyvanulou zaprášenou sušinkou bez chuti a zápachu prednosť čerstvému a voňavému čaju.

Poriadny obal? Rozhodne

Balenie by malo byť také, aby chránilo čaj od okolitého vzduchu, od cudzích pachov a svetla. Najkvalitnejšie čaje sú dodávané v hermeticky uzavretých vrecúškach zabraňujúcich prístupu svetla. Pri otvorení vrecúška sa presvedčte, či čaj pôsobí čerstvým dojmom, má prirodzenú vôňu a svieži vzhľad. Pokiaľ nevonia, potom sa celkom iste jedná o čaj starý. Ešte horšou možnosťou je, keď v ňom rozpoznáte cudzie pachy alebo zatuchlinu. Vôňa čaju by mala byť príjemná a nedráždivá. A pozor: Čaj musí voňať skôr, než sa zaleje vodou! Napríklad zelený čaj by mal mať ľahkú, sviežu a ukľudňujúcu vôňu. Vôňa čierneho čaju je sladkastá, s tónmi kvetín. Vždy starostlivo študujte, akou vôňou je čaj charakteristický a či popis odpovedá skutočnosti.

Čím drobnejší, tým lepší? Kdeže

Čajové lístky by mali byť celé a neporušené. Horkosť čaju pochádza väčšinou z polámaných lístkov, a tie sú taktiež známkou strojovo zbieraných čajov. Majte však na pamäti, že vybrané čaje, a to najmä čierne, sú lámané zámerne. Dôvodom je dosiahnutie silnejšieho nálevu. Taktiež niektoré Oolongy sú v tomto zmysle upravované, rovnako tak čaje lisované. Čajový lístok musí vyzerať na prvý pohľad čerstvo, mať sviežu a plnú farbu. Po trení medzi prstami musí pôsobiť celistvo a nemal by sa rozpadať. Najkvalitnejšie čaje sú ručne triedené, aby sa z nich odstránili polámané lístky, stonky a vetvičky, ktoré nijak na chuti čaju nepridajú. Výnimku tvorí japonský čaj Kukicha. V žiadnom prípade by sypaný čaj nemal pripomínať prach. Takzvaný „Tea dust“ je síce bežne predávaný, ale primárne sa používa do lacných balených čajov.

Na vzhľade (ne)záleží? Ale áno

Tvar lístkov sa u rôznych druho čajov líši. Lístok by mal byť čistý a upravený, alebo rovnomerne stočený. Lístky a výhonok majú byť vždy v celku. Takáto podoba totiž preukazuje, že boli použité mladé lístky a čaj bude mať plnú a vyváženú chuť. Najkvalitnejšie sú v tomto zmysle výhonky s jedným lístkom, potom s dvoma, troma atď. Neúplné lístky a výhonky sú znakom nízkej kvality.

Ovocie s certifikátom? Iste

Ovocie a bylinky, ktoré sú používané do ovocných čajov a čajových zmesí, sa kupujú v rôznych akostných triedach a za rôzne ceny. Nikto by nejedol ovocie zhnité, nezrelé alebo podivne upravené. Nie je dôvod ho kupovať ani v čaji. Akostné sypané čaje obsahujú kvalitné certifikované ovocie usušené bez chemických prípravkov a konzervantov. Sviežo vyzerajúce kúsky sú sušené lyofilizáciou, teda mrazom. Zachovávajú si čerstvosť a až 90 percent vitamínov. Keď si čaj pripravíte, ovocie vyzerá ako práve pozbierané. Neváhajte a pusťte sa do neho lyžičkou! To isté platí pre byliny. Nemali by obsahovať zvyšky chemického ošetrenia a hnojenia ani ťažké kovy. Venujte pozornosť taktiež zloženiu čajov. Niektoré sú miešané len zo sušených jablčných šupiek a ibišteka. V tých najchutnejších ale nájdete celé kusy naozajstného a šťavnatého ovocia.

Ide to bez chémie? Samozrejme

Pokiaľ máte dojem, že čo je dobré, nie je zdravé, potom sa v prípade kvalitných čajov mýlite. Sypané čaje od skutočne skúsených dodávateľov chutia skvelo a pritom nie sú zaťažené žiadnymi zdravie ohrozujúcimi látkami. A to, aj keď sú v niektorých prípadoch aromatizované. Dôležité je, aká aróma bola zvolená. Dokáže totiž obrovským spôsobom ovplyvniť kvalitu zmesi a vyváženosť chutí. Pýtajte sa, čím bol čaj aromatizovaný! Syntetická aróma – vyrábaná chemickou cestou z chemických látok. Prírodná identická aróma – vyrábaná chemickou cestou z prírodných zdrojov. Prírodná aróma – úplne prírodná aróma.

Pokým to farbí, je to čaj? Chyba lávky

Preč sú doby, kedy sa jedno vrecúško porciovaného čaju používalo tak dlho, pokiaľ aspoň trochu zafarbilo vodu. Je ale pravdou, že akostné čaje možno zaliať dva až päťkrát. Farba by mala byť vždy jasná a číra (výnimkou sú bylinné a ovocné čaje). Správne pripravený kvalitný sypaný čaj je priezračný, krásne a prirodzene vonia, chutí čerstvo, mäkko, nie zatuchlo. Taký stav je dosiahnuteľný aj pri viacerých nálevoch. Pokiaľ po zaliati čaj vôňu postupne stráca, tak sa jedná o čaj problematickej kvality. Najviac vypovedajúci ukazovateľ kvality je samotná chuť. Dobrý čaj nemá žiadnu neprirodzenú pachuť. Zelený čaj chutí čerstvo, nie zatuchlo, nie je príliš ostrý. Čierny čaj chutí plno a sviežo, silnejšie ako zelený. Je dobré chuť čaju porovnať s udávanou

charakteristikou. Jednotlivé čaje sa od seba môžu veľmi líšiť. Napríklad Pu Erh má chuť úplne špecifickú.

Výnimky potvrdzujú pravidlo? Ako inak

Je dobré porovnávať vzhľad lístkov, farbu nálevu, chuť aj vôňu čaju s informáciami uvedenými na obale alebo v e-shope. Ale aj tu existujú výnimky. Poučený čajomilec dokáže odlíšiť špičkovú kvalitu od priemeru a podpriemeru. Študujte, pýtajte sa. A hlavne si vyberte toho najlepšieho dodávateľa. Poznáte ho podľa podrobného popisu čajových položiek a ústretovosti, s akou sa bude venovať vašim otázkam.

K čomu sú všetky tie skratky? Aby bol v čajoch poriadok

Čierne indické, nepálske a cejlónske čaje sú často označované veľmi nejasnými až tajomnými písmenkami, ktoré majú za cieľ kvalitatívne zaradenie.

Základné delenie podľa kvality:

  • P – Pekoe (čajové lístky)
  • B – Broken (zlomkový čaj)
  • F – Fanning (čajová drť)
  • D – Dust (čajový prach)

Pri troche zjednodušenia si možno značky u kvality PEKOE indických čajov vyložiť takto:

  • SFTG/S/FOP (špeciálny a raritný čaj)
  • FTGFOP (výnimočný čaj)
  • TGFOP (skutočne veľmi kvalitný čaj)
  • FOP (výborný čaj výbornej chuti aj vône)
  • OP (veľmi dobrý čaj)
  • P (priemerný čaj)
  • PS (podpriemerný čaj)

U celolistých čajov je značenie nasledujúce:

  • SFTG/S/FOP (Special Fine Tippy Golden / Silver/ Flowery Orange Pekoe)
  • FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
  • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
  • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe)
  • FOP (Flowery Orange Pekoe)
  • OP (Orange Pekoe)
  • PEK alebo P (Pekoe)
  • PS (Pekoe Souchong)
  • S (Souchong)

U zlomkových čajov môžeme rozlišovať:

  • SFTGFBOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)
  • FTGFBOP (Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)
  • TGFBOP (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)
  • GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe)
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)
  • BOP (Broken Orange Pekoe)
  • BP (Broken Pekoe)
  • BPS (Broken Pekoe Souchong

Ďalší kapitoly:

  1. Ako rozoznať čaj od kvalitného čaju?
  2. Kanvička plná zdravia. Uvarte si sypaný čaj!
  3. Ako zatočiť so stresom raz a navždy
  4. Prečo dať prednosť sypanému čaju pred porciovaným
  5. Čaj je doma, a čo teraz
  6. Sypaný čaj neznáša svetlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu
  7. Dôvera je základ. My vám ju ponúkame
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »