Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie po Vianociach

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



5. Čaj je doma, a čo teraz?

Pripravte si kanvičku, sitko, minútku… ideme na to! Nie je to nič ťažké ani zdĺhavé. Pre prípravu sypaného čaju platí niekoľko zlatých pravidiel a pár doporučení. Zvyšok je na vašej fantázii, chuti a nálade. Až pochopíte to základné, nebojte sa experimentovať. Pozvite na degustáciu novej sorty priateľov, otestujte druhý a tretí nálev, bavte sa o farbe a aróme čaju.

Potom bude mať vaše čajovanie nádherný presah.

Kvalita na prvom mieste

Sypané čaje majú skutočne dlhú tradíciu a ich popularita stále rastie. Možno ich pripraviť mnohými spôsobmi. Čajoví majstri z Číny a Indie ich údajne poznajú až 400. Keď dáte variť vodu, mali by ste vedieť, aký čaj chcete. Pre zahriatie? Na relaxáciu? Len tak na chuť? Aby zahnal únavu? Alebo snáď pomohol v boji s ochorením? Podľa toho voľte čajovú sortu a taktiež dobu lúhovania a počet nálevov. Vo finále môžete čaj vyladiť medom, trstinovým cukrom, citrónom, mliekom, korením. A nikdy nezabúdajte na to, že maximálny účinok vám prinesie len čaj kvalitný.

Základom je dobrá voda

Chutný čaj možno pripraviť len z vody kvalitnej. Máme na mysli predovšetkým vodu pramenitú alebo zo studne. Pokiaľ nemáte inú možnosť, použite vodu z kohútika, ale nechajte ju najskôr chvíľku odstáť. Voda sa spravidla nevarí, stačí ju len priviesť k bodu varu. Ak je ale veľmi chlórovaná, doporučujeme ju krátko povariť v otvorenej nádobe, aby sa chlór odparil. Na prípravu čaju nikdy nepoužívajte horúcu vodu z vodovodu alebo iných zdrojov ohrievanej vody. Dlhým ohrievaním sa voda znehodnocuje.

Rýchlici ocenia papierový filter alebo sitko

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob prípravy sypaného čaju je použiť papierový filter alebo nerezové sitko. Postup je úplne jednoduchý a veľmi pohodlný. Vyberte si správny rozmer a môžete začať. Papierový čajový filter je vyrobený z jemného materiálu bez nežiadúcich chutí a pachov. Sitko doporučujeme kúpiť nerezové. Má veľmi jemnú štruktúru, takže váš čaj bude krásne číry, naviac sa dá umývať v umývačke. Veľkosť čajového filtra zvoľte podľa šálky alebo kanvice. Do menšej šálky doporučujeme filter veľkosti XXS až S, do väčšieho hrnčeka veľkosť M. Pre prípravu čaju v kanvici je vhodná veľkosť papierového filtra L–XL. Rovnako tak u sitka sa vždy zaujímajte, či sa vojde do hrnčeka (šálky, kanvice). Vďaka týmto jednoduchým proprietám si uvaríte lahodný čaj kdekoľvek, napríklad v práci, doma, alebo na dovolenke.

Postup prípravy čaju v čajovom filtri alebo sitku:

  1. Do filtra (sitka) vložte požadované množstvo sypaného čaju.
  2. Papierový filter (sitko) s čajom vložte do šálky alebo kanvice.
  3. Priveďte vodu na sypaný čaj do varu a papierový filter (sitko) s čajom zalejte.
  4. Šálku (kanvičku) prikryte pokrievkou.
  5. Nechajte pár minút lúhovať (podľa druhu čaju).
  6. Papierový filter (sitko) vyberte. Filter môžete vyhodiť, alebo použiť na druhý a tretí nálev. Sitko opláchnite čistou vodou a nechajte odkapať. Jeho životnosť je neobmedzená.

Čajová kanvica zážitky znásobí

Kto si chce čaj naozaj vychutnať, nemal by sa obrať o vizuálny zážitok, ktorý rozvíjanie čajových lístočkov ponúka. V takom prípade je vhodné použiť samostatnú kanvicu, špeciálne vyčlenenú pre čaj. Je lepšie ich mať rovno dve a s pokrievkami – v prvej čaj zalejeme a lúhujeme, druhá slúži na precedenie nápoja a servírovanie.

Postup prípravy čaju v čajovej kanvici:

  1. Kanvicu nahrejte tak, že ju niekoľkokrát prelejete horúcou vodou (nie z kohútika).
  2. Vložte do nahriatej čajovej kanvice príslušné množstvo sypaného čaju.
  3. Čajové lístky sparte horúcou či teplou vodou (podľa druhu čaju).
  4. Čajové lístky kvalitného čaju sa rozvinú a klesnú na dno.
  5. Takýto nálev ľahko prelejete do druhej kanvice, bez toho aby ste použili sitko na precedenie.

Dôležité! Čaj sa nesmie variť, iba ho sparte horúcou vodou. Sypaný čaj lúhujte len krátko, aby sa spolu s aromatickými látkami nevyplavili taktiež trpké triesloviny, ktoré jemnú chuť čaju znehodnocujú.

Konkrétne návody pre konkrétne čaje

Podľa druhu čaju voľte dĺžku lúhovania a taktiež počet možných nálevov.

  • Čierne a zelené čaje: Dávkujte jednu čajovú lyžičku (odpovedá našej kávovej) na každých 1,5 dl vody. Pokiaľ pripravujete čaj v kanvici, pridajte lyžičku naviac. Čaj zalejte vriacou vodou. Iba u zeleného čaju by mala mať voda nižšiu teplotu (70-80 °C u čínskych zelených čajov, 60-70 °C u japonských zelených čajov).

Ako dlho lúhovať?

  • Čierny čaj: 3-5 minút
  • Darjeeling First Flush: 2-3 minúty
  • Oolong: 2 minúty
  • Čínsky zelený čaj: 2-3 minúty
  • Japonský zelený čaj: 1,5-2 minúty
  • Čierny čaj aromatizovaný: 2,5-3 minúty
  • Ovocný a bylinný čaj: 5-8 minút

Vyskúšajte tradičné postupy

Čierny čaj

  1. Dajte variť vodu.
  2. Kanvicu, v ktorej budete čaj sparovať, prehrejte. Pokiaľ by ste lístky zaliali v nevyhriatej kanvici, voda sa rýchlo ochladí a čaj sa nevylúhuje dokonale.
  3. Keď sa voda blíži k bodu varu, nasypte do vyhriatej kanvičky čajové lístky a na okamih priklopte pokrievkou (čajové lístky sa zvláčnia).
  4. Následne čaj sparte vriacou vodou a zavrite pokrievkou.

Zelený čaj

  1. Dajte variť vodu.
  2. Odmerané množstvo čajových lístkov (jednu až dve lyžičky na štvrť litra vody) vložte na dno vyhriatej kanvice či šálky.
  3. Vodu priveďte do varu a počkajte, až sa ochladí na teplotu vhodnú pre zvolený druh zeleného čaju (60-85 °C).
  4. Vychladnutou vodou zalejte čajové lístky a priklopte (u kvalitnejších druhov zeleného čaju postupujte opačne - najprv nalejte vodu do nádoby a až potom do nej vsypte čajové lístky; dosiahnete tak pomalého a rovnovážneho lúhovania prvého nálevu a plnej chuti nálevu druhého).
  5. Zelený čaj lúhujte 2 až 5 minút, podľa množstva použitých čajových lístkov a vašej chuti.
  6. Pri ďalšom zaliatí postupne teplotu vody zvyšujte, nemala by však presiahnuť 90 °C; predlžujte aj dobu lúhovania.

Oolong

  • Príprava väčšiny čiastočne oxidovaných čajov sa príliš neodlišuje od prípravy čajov čiernych. S tým rozdielom, že by nemali byť zalievané vriacou vodou, ale mierne vychladnutou, okolo 95 °C. Oolongy lúhujte v rozmedzí od 4 do 8 minút, dlhšie lúhovanie nemá na chuť čaju žiadny vplyv.

Biely čaj

  • Príprava bieleho čaju je v mnohých smeroch totožná s prípravou čaju zeleného. Tri až štyri lyžičky čajových lístkov zalejte štvrť litrom vody o teplote 70 °C. Podľa použitého množstva čajových lístkov lúhujte 2 až 6 minút. Kvalita bielych čajov dovoľuje pripraviť tri a viac čajových nálevov

Ďalší kapitoly:

  1. Ako rozoznať čaj od kvalitného čaju?
  2. Kanvička plná zdravia. Uvarte si sypaný čaj!
  3. Ako zatočiť so stresom raz a navždy
  4. Prečo dať prednosť sypanému čaju pred porciovaným
  5. Čaj je doma, a čo teraz
  6. Sypaný čaj neznáša svetlo, vlhko a pachy. Neubližujte mu
  7. Dôvera je základ. My vám ju ponúkame
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »