

CITRÓNOVÁ TRÁVA 4 mm
Citronela pekne vonia, pekne vyzerá a tiež pekne pomáha. Bude sa hodiť pri tráviacich ťažkostiach, chrípke aj zvýšenom cholesterole. Nie, že by sme vám takéto neduhy priali. Ale keby náhodou prišli, viete, kam siahnuť. Šetrne sušené a starostlivo balené listy citrónové trávy k nám doputovali z Egypta. Tam ich milujú už 3 tisíc rokov!
Zloženie
Citrónová tráva 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z citrónovej trávy má svetlo zelenožltú farbu, vonia jemne bylinkovo citrusovo a podobne lahodná je jeho chuť. Nenájdete v nej ani stopu po trpkosti alebo horkosti. Na rozdiel od citrónovej trávy v podobe celých listov, je rezaná forma menej výraznejšia a nie toľko intenzívna. Čaj z citrónovej trávy je príjemné popíjať teplý, ale tiež z neho pripravíte aj vynikajúce ice tea.
Pôvod byliny
Citrónovú trávu nájdete v záhradníctvach pod názvami lemon grass alebo citronela (Cymbopogon citratus). V kuchárskych knihách, najmä tých ázijských, potom čoby voňatka, citronela, seréh aj Heong Man. Stále pôjde o jednu a tú istú bylinu s širokým spektrom uplatnenia. Tropická tráva z čeľade lipnicovitých sa totiž používa nielen ako okrasa záhrad, ale tiež výborný prostriedok na dochutenie pokrmov a liečivka s mnohými blahodárnymi účinkami.
Trvalka, ktorá nie je mrazuvzdorná a preto je potrebné ju v našich podmienkach pestovať v prenosných kontajneroch, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Dnes je rozšírená tiež v Amerike, Austrálii a Afrike. Botanicky je voňatka radená medzi trávy čeľade lipnicovité. Vyrastá v trsoch sviežo zelených listov do výšky až 1,5 metra. Všetky jej časti voňajú po citrónoch, a to vďaka siliciam citrále, nerolu, limonénu, linalooul a geraniolu. Má rada teplé a slnečné stanovište a pravidelný prísun vlahy.
Ako už sme spomenuli, nachádza rastlina a produkty z nej veľmi široké uplatnenie. Olej z voňatky bol napríklad v starovekej Indii používaný ako konzervačná látka rukopisov písaných na palmových listoch. Dodnes sa s jeho pomocou uchovávajú vzácna diela v indickom Oriental Research Institute Mysore alebo francúzskom inštitúte Pondichery.
Vďaka siliciam má citrónová tráva schopnosť odpudzovať hmyz. Je teda súčasťou vonných tyčiniek, špeciálnych sviečok, sáčkov vkladaných medzi odevy a podobne.
O využití v kuchyni sa netreba rozpisovať. Na citronelu narazíte predovšetkým v thajských a indických pokrmoch, populárna je kombinácia s cesnakom, koriandrom, šalotkou alebo paprikou. Používa sa čerstvá aj sušená.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Citrónovou trávu zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1-2 čajové lyžičky na 200 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania je 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS

IBIŠTEK KVET
