

FLOR BLANCA - bylina
Takzvaný Biely kvet si pochvaľujú najmä ženy a dievky. Jeho odvar totiž peruánski domorodci odporúčali pri najrôznejších gynekologických ťažkostiach. Flor Blanca ale nesklame ani mužov a junákov. Zvlášť, ak hodlajú prospieť svojej koži a pečeni. Kvety, vetvičky aj stonky andského stromu sa skrátka uplatnia v každej domácej apatieke.
Zloženie
Flor Blanca 100%Nálev a chuť čaju
Flor Blanca dáva svetlo žltý nálev, takmer bez vône, chutiaci nevýrazne.
Pôvod čaju
Ďalšia z bylín Južnej Ameriky, ktorá pomaly dobýva svet. Flor Blanca (Buddleja incana) bola prvýkrát popísaná a pomenovaná pánmi Ruizom a Pavonom v roku 1798. Do Nového sveta vyslal španielskych botanikov v rámci špeciálnej expedície kráľ Karol III. Hipólito Ruiz López a José Antonio Pavón Jiménez spoločne objavili a popísali radu dovtedy neznámych rastlín Južnej Ameriky. Skratku „Ruiz et Pav“ tak dodnes nesú názvy stovky zástupcov tamojšej flóry. Neinak je tomu u Flor Blanca.
Strom či ker rastúci na severe a v strede Peru dosahuje 4-15 metrov. Dobre sa mu darí v nadmorskej výške nad 2 500 metrov. Má hnedú kôru, takpovediac štvorhranné plstnaté vetvy. Listy sú podlhovasté, drobne vrúbkované. Flor Blanca kvitne 8-20 centimetrov veľkými kvetmi, ktoré bývajú biele alebo žlté, usporiadané do hrozien. Plodom exotického stromu sú cylindrické kapsulky s podlhovastými, krídlatými semenami. Názov dostala rastlina podľa výrazných kvetov. Hovorí sa jej Biely kvet, ale taktiež kishwae alebo quishara. Pokiaľ by vás zaujímal jej slovenský název, potom vedzte, že tuzemskí botanici ju pomenovali budleja.
Pre účely fytoterapie sú zbierané listy aj kvety vrátane stoniek. Odvar je populárny v prípadoch zápalov a infekcií, a to ako mykotických, tak mikrobiálnych, vnútorných aj vonkajších. Je možné ho užívať aj v rámci prevencie ako mesačnú kúru. Vtedy je vhodné pripraviť z Flor Blanca macerát aj vývar. Po kúre bylinu na 1 mesiac vysaďte. Potom ju opäť môžete zaradiť do denného režimu.
Príprava maceráciou
- 10-20 gramov Flor Blanca vložte do nádoby, zalejte 250 ml vlažnej vody, prikryte a nechajte 24 hodin pri izbovej teplote.
- Preceďte.
- Vymacerovanú bylinu zalejte 1 litrom vody, priveďte do varu a varte 20-30 minút.
- Znovu preceďte a nechajte vychladnúť.
- Oba nálevy promiešajte v jenom džbánku.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Vložte do hrnca 10-20 gramov Flor Blanca, zalejte 1 litrom vody a priveďte do varu.
2. Na miernom ohni varte 20-30 minút.
3. Preceďte, dochuťte medom.
4. Popíjajte celý deň, alebo rozložte denný príjem do 3 rovnakých dávok.



















