Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky yaconu
Pokiaľ neustále túžite po nových gastronomických zážitkoch, možno už ste o yacone počuli. Jeho hľuzy sa totiž používajú ako príloha k pokrmom a pripomínajú sladké zemiaky (batáty). Ale aj zvyšné časti tejto rastliny Vás môžu zaujmúť.
Len sa pozrite, aké účinky má yacon na naše zdravie:
-
vyrovnáva krvný tlak,
-
odporúča sa osobám trpiacim diabetou druhého stupňa ako prírodná alternatíva ku inzulínu,
-
čistí pečeň a zbavuje ju uloženého tuku,
-
zabraňuje ukladaniu nežiadúceho cholesterolu v tele,
-
uľahčuje chudnutie,
-
upravuje zažívanie,
-
spevňuje kosti,
-
zlepšuje kardiovaskulárny systém,
-
ukľudňuje myseľ.
Yacon je vytrvalá hvezdicovitá rastlina, ktorá dorastá do výšky až dvoch metrov. Význam jeho mena pochádza z juhoamerického dialektu kečuánštiny, kde znamená “vodný koreň”. Našli by ste ho v oblastiach severných a stredných Ánd, konkrétne od Kolumbie po hornú časť Argentíny. Pre tamojších obyvateľov je yacon, ktorému sa hovorí peruánske guľaté jablko, aj keď ho tvarom ani podobou nepripomína, vďačným zdrojom v gastronómii. Korene sa, ako už sme zmienili, môžu konzumovať ako sladké zemiaky, a to aj v surovom stave. Ďalej sa z nich lisuje sirup a pripravuje prášok. Vzhľadom k vysokému obsahu fruktózy je často yacon používaný ako prírodná náhrada cukru.
V posledných rokoch si získava popularitu aj mimo Južnej Ameriky. Jeho pestovanie sa rozširuje do Austrálie, USA a Japonska. Na trh sa tak konečne dostávajú aj sušené listy yaconu, ktoré síce neoplývajú tak sladkou chuťou, ničmenej nahradia nám to práve zmienenými zdravotnými benefitmi. A nálev z nich si môže dopriať v rozumnom množstve každý.